Activiteit — 27 november 2022

Dag van de wetenschap

Evenement
Activiteit
Datum
27 november 2022 10:00 tot 18:00
Ga naar...

Zondag 27 november doet het museum mee aan het grootste wetenschapsfestival voor jong en oud, Dag van de Wetenschap. Zet een VR-bril op en ervaar hoe het er aan toe ging in een schildersatelier van een Vlaamse meester, ga in gesprek met Ensor-experten, sta oog in oog met onze restauratoren of experimenteer in het Atelier.

Oude meesters in VR

Doorlopend

Vlaanderen kent een enorm rijke schildergeschiedenis en veel beroemde kunstschilders die te boek staan als de oude Vlaamse meesters. Jonge schilders kwamen de kneepjes van het vak leren in hun schildersatelier. Zet een VR-bril op en stap zelf zo'n atelier binnen. 

Dit virtuele atelier werd opgebouwd aan de hand van voorstellingen van ateliers en teksten over schilderkunst uit de periode 1500-1800. De ruimte zelf is gebaseerd op de werkplaats van Peter Paul Rubens.

In gesprek met Ensor-experten

10 u - 12u

Met de grootste Ensor-collectie ter wereld speelt het KMSKA een pioniersrol in het onderzoek naar het creatieve proces van James Ensor. 

Het Ensor Research Project onderzoekt zijn schilderijen op kunsthistorisch, stilistisch, iconografisch en materiaaltechnisch vlak. Het materiaaltechnisch onderzoek van schilderijen is een relatief nieuw onderzoeksveld dat verschillende technieken combineert. Afspraak in de Ensor-zalen waar experten Annelies Rios-Casier en Herwig Todts je hier alles over vertellen.

Open restauratieatelier

14u - 16u

Het KMSKA heeft een eigen restauratieatelier. Gewapend met penselen, pigmenten en wattenstaafjes proberen restauratoren om de kunstwerken uit de collectie te conserveren en te restaureren.

Kom alles te weten over de werking van het atelier en de verschillende behandelingen, zoals een nieuwe lijst, nieuw conditierapport, oppervlakkige reiniging, conditiecontrole op locatie ...

Open Atelier: experimenteer met licht, kleur en vorm

14u - 16u

Iedereen is creatief. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Laat je inspireren door de kunstwerken in het museum en verleg je creatieve grenzen in ons Open Atelier.

En dat Open Atelier is écht open. Voor iedereen: jong en minder jong, kunstvriend en kunstkenner. Onze warme ateliergidsen helpen je graag op weg.

Praktisch

  • Voor wie? Voor iedereen die een ticket heeft op zondag 27 november
  • Locatie: In het hele museum. Raadpleeg de app of het plannetje om de VR-ruimte, de ateliers en de Ensor-zalen te lokaliseren. 
  • Prijs: gratis mits museumticket, reserveren niet nodig, volzet is volzet!