Vrienden — 13 oktober 2024

Lezing voor vrienden - Jules Schmalzigaug door Adriaan Gonnissen

Evenement
Vrienden
Datum
13 oktober 2024 11:00 tot 13:00
Ga naar...

Jules Schmalzigaug is een scharnierfiguur in het Belgische modernisme. Hij maakte het eerste abstracte olieverfschilderij uit de Belgische kunstgeschiedenis. Hij was ook de eerste Belgische avant-gardekunstenaar die doordrong tot de kern van het Italiaanse en internationale futurisme. 

Curator van het KMSKA, Adriaan Gonnissen, neemt je mee in het korte leven en het werk van Jules Schmalzigaug en geeft je extra achtergrond over de tentoonstelling.

Jules Schmalzigaug (1882-1917) vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Den Haag. Voor de oorlog volgde hij avant-garde kunst in Parijs, Venetië en Rome, waar hij invloeden van het futurisme en impressionisme absorbeerde. Zijn schilderijen, zoals het werk dat in 1916 in Amsterdam werd tentoongesteld, vormden een synthese van zijn vaardigheden als impressionist, futurist en colorist.

Ondanks zijn vroegtijdige dood in 1917 waren zijn bijdragen aan artistieke innovatie en zijn interactie tussen kleur en licht opmerkelijk in de geschiedenis van de moderne kunst.

Na de lezing kan u vrijblijvend de tentoonstelling Schmalzigaug bezoeken in het Prentenkabinet van het KMSKA.

Praktisch

  • Plaats: Bibliotheek van het KMSKA.
  • Start lezing: 11u00 (deuren openen vanaf 10u30)
  • Deelname is gratis.
  • Maximale capaciteit voor de lezing is 110 personen.
  • Exclusief voor Vrienden van het KMSKA.