Nocturne

Museumnacht

Evenement
Nocturne
Datum

Op 5 augustus zorgt Museumnacht voor een betoverende zomeravond vol cultuur onder de fonkelende Antwerpse sterrenhemel. Met één ticket krijg je toegang tot 19 musea. Laat je verwonderen door de collecties, activiteiten en muziek.

Het KMSKA schittert voor het eerst terug op Museumnacht na de heropening. Ontdek hieronder het programma. 

KMSKA x AmuseeVous

Moderne technologieën hebben de wereld dichterbij gebracht. We zijn meer met elkaar geconnecteerd dan ooit tevoren. Maar zijn we niet vooral verbonden met mensen die op ons lijken, hetzelfde ‘liken’? En zijn we werkelijk verbonden met de ander, of lijkt het enkel zo terwijl we alleen achter onze schermen zitten? Tijdens Museumnacht wil AmuseeVous deze (digitale) bubbel doorbreken. Ga aan de hand van de collectie in gesprek met een jonge maker en kijk met een verfrissend perspectief naar je omgeving!

 • 20.00 - 23.00

Twilight tour

Kom voor een rondleiding in de magie van de schemering. Als het daglicht verdwijnt en de museumlichten aangaan, komen de schilderijen tot leven.  Ze onthullen nieuwe details en nuances die je in het daglicht misschien mist.

Onze gidsen nemen je op een korte reis die de schoonheid van onze oude en moderne meesters verkent. Voor deze speciale tour kom je langs de hoogtepunten van de collectie. Duik mee in fascinerende verhalen en beleef het mysterie van de nacht in een heel nieuw licht.

 • 20.00 - 20.30
 • 20.45 - 21.15
 • 21.30 - 22.00

Instagramtour

Sinds de heropening kijkt het museum verwonderd mee naar alle mooie momenten in het museum die jullie op Instagram en TikTok delen. Tienduizenden foto’s en filmpjes kwamen onze richting al uit. Jullie maakten ons duidelijk dat het KMSKA een Insta-waardige locatie is.

We verzamelden de plekjes in het museum die jullie, op de sociale media, keer na keer gebruiken als selfie-spot. En maakten er een handige tour van. Want waar is die gang met gekleurde strepen van Boy+Eric Stappaerts? Hoe geraak ik aan die immens lange trap? En hoe maak ik nu de perfecte foto op die locaties? Op museumnacht gaan we nog een stapje verder en zorgen we voor begeleiding bij jouw volgende post. Wij kijken er alvast naar uit om ze online tegen te komen!

 • 22.00 - 22.30
 • 22.45 - 23.15
 • 23.30 - 00.00

DJ Deloin + Madonna Cocktailbar

In de sfeervolle Madonna-cocktailbar van het KMSKA zal DJ Deloin zijn magische klanken verspreiden, een ontspannen en toch energieke ervaring. Zijn muziek neemt je mee op een reis vol verfijnde beats en subtiele melodieën, perfect afgestemd op de atmosfeer van de avond. Met een uitgebreide muzikale achtergrond en een scherp oog voor sfeer, weet DJ Deloin moeiteloos de juiste toon te zetten in de cocktailbar tijdens Museumnacht. Terwijl DJ Deloin zijn zorgvuldig samengestelde selectie van laid-back deuntjes laat horen, kan je even ontsnappen aan de drukte en je volledig laten onderdompelen in de betoverende combinatie van kunst, muziek en cocktails.

 • De cocktailbar is open van 19.00 - 00.30
 • DJ Deloin speelt van 21.00 - 00.00

Radio Bart

De Radio Bart-hosts houden van kunst en zijn blind. Maar dat houdt hen niet tegen in hun zoektocht naar betekenisvolle gesprekken. De host neemt plaats in een mobiele studio in een museumzaal. Wie wil kan naast hen plaatsnemen voor een dialoog over een kunstwerk. De host is vooral nieuwsgierig: ze vragen naar een beschrijving van het werk, naar wat bezoekers zien en opvalt, of de kunstenaar iets wil vertellen. Ze stellen vragen zoals: “Roept dit werk herinneringen bij je op?” of “Als je zelf in het werk zou kunnen stappen, op welke plaats zou je dan willen staan, of wie zou je willen zijn?” Zo helpen ze bezoekers anders kijken en meer zien.

 • 20.00 - 00.00

Open Atelier

Wees welkom in het Open Atelier: een kunstzinnige ruimte waar je zelf creatief aan de slag kan, op jouw eigen manier. Laat je inspireren door de kunstwerken die je in het KMSKA zag en verleg je creatieve grenzen. Want iedereen is creatief en heeft een verhaal te vertellen. Het Open Atelier is écht open. Voor iedereen: jong en minder jong, kunstvriend en kunstkenner. De warme ateliergidsen helpen je graag op weg, ook bij specifieke noden (taalkennis, visuele beperking, …). Kom langs en kijk wat het Open Atelier jou te bieden heeft.

 • 20.00 - 00.00

Met je gezicht in expo 'Krassen Koppen'?

Droomde je er ooit van om met je gezicht in het museum te hangen? Dat kan dit najaar, letterlijk! Voor de tentoonstelling Krasse koppen zoeken we meer dan 100 mensen die hun gezicht willen laten fotograferen. De foto’s komen in een installatie die onze fascinatie voor het menselijke gezicht toont. Of misschien kom je wel te hangen aan een wand vol gekke expressies. Iedereen is welkom!

Praktisch

 • Met 1 ticket bezoek je op Museumnacht alle deelnemende musea. Boek je ticket hier
 • Met je ticket kan je een gratis Velo-dagpas aanvragen, de deelfiets van de stad Antwerpen. Met de fiets verplaats je je gemakkelijk tussen de verschillende deelnemers. 
 • Met je polsbandje kan je de hele maand augustus gratis nog één deelnemend museum bezoeken.