Vrienden — 16 november 2024

Uitstap voor Vrienden - Palais des Beaux-Arts – LaM in Lille

Evenement
Vrienden
Datum
16 november 2024 08:15 tot 18:45

Bezoek aan de tentoonstelling Raphaël en museum LaM.

Een bijzondere tentoonstelling in Le Palais des Beaux-Arts. Uitzonderlijk haalt het museum uit zijn depot de totale collectie tekeningen van Raphael (1483-1520), die samen met Leonardo da Vinci en Michelangelo het legendarische trio van de Italiaanse Renaissance vormen.

Met deze verborgen schatten worden we uitgenodigd om de buitengewone levensloop van de “Prins der kunstenaars” te ontdekken, van zijn opleiding tot zijn glorie, zijn carrière in Perugia, Florence en Rome.

Het museum belooft een experimentele en meeslepende tentoonstelling, die originele werken, reconstructies en digitale middelen combineert om ons onder te dompelen in het creatieve proces van de kunstenaar, geïllustreerd van tekening tot schilderij, dankzij prestigieuze bruiklenen van de musea Louvre en Orsay en andere buitenlandse musea.

De kunst van Raphael zal ook in perspectief worden gebracht door andere meesters zoals Rubens, Degas tot Dalí.

In de namiddag reizen we af naar het LaM, verscholen in een groene beeldentuin. Het museum herbergt meer dan 7000 kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw. Het biedt u een nieuwe kijk op de kunstgeschiedenis, in een origineel traject waarin moderne kunst en hedendaagse kunst zijn gecombineerd met de grootste openbare verzameling art brut in Frankrijk.

Aan de oorsprong van de collectie moderne kunst van het LaM staan twee personen: Roger Dutilleul (1873-1956) en zijn neef, Jean Masurel (1908-1991). Dutilleul begint aan het begin van de 20e eeuw een bijzonder gedurfde verzameling. Hij is de eerste Fransman die zich interesseert in het kubisme. Hij richt zijn aandacht op de jongere generatie in de Parijse galerieën, waaronder die van Daniel-Henry Kahnweiler, die hem kennis laat maken met Georges Braque, Pablo Picasso en Fernand Léger. Hij ontmoet daarop Amedeo Modigliani en legt een van de uitgebreidste verzamelingen van het werk van de Italiaanse kunstenaar aan.

Programma

  • 8u15 Vertrek per bus vanaf Crowne Plaza (Crest Hotel) - Gerard le Grellelaan 10 - 2020 Antwerpen
  • 10u15 Rondleiding in de tentoonstelling Raphaël (2u)
  • 12u30 Vrije tijd & vrije lunch.
  • 15u00 Vertrek naar LaM
  • 15u20 Aankomst LaM & vrij bezoek
  • 17u30 Vertrek naar Antwerpen

Praktisch

Exclusief voor Vrienden van het KMSKA.

  • Datum: Zaterdag 16 november 2024 van 8u15 tot 19u00.
  • Prijs: € 67 p.p.
  • Annulaties kunnen tot 5 dagen voor de uitstap. Laattijdige annulaties zullen niet gerestitueerd worden

Palais Beaux-arts Lille