Het KMSKA zet de komende maanden voluit in op nieuw DNA 

PERSBERICHT 23/01/2023

Na een bijzonder succesvolle opening in 2022 stelt het KMSKA de hoofdpunten van de programmatie 2023 voor. De jonge, veelbelovende kunstenaar Sharon Van Overmeiren trapt het nieuwe jaar af met een onverwachte en verfrissende expo in het Prentenkabinet. Daarna is het de beurt aan de katholieke modernisten tijdens het Antwerps stadsfestival Barokke Influencers. Schrijver Saskia De Coster sluit zich vrijwillig een maand lang op in de historische Salon van het KMSKA. Benieuwd welk effect dit zal hebben op de eindfase van haar nieuwe roman. En in de grote najaarsexpo staan wel heel bijzondere koppen centraal. Je komt oog in oog met de groteske hoofden van Quinten Metsijs, de boerenkoppen van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve bekken van Adriaan Brouwer en Rembrandt.

A Topological Boulevard

28.01.2023 – 06.05.2023 (Prentenkabinet KMSKA)

Een tentoonstelling in het prentenkabinet van het KMSKA met tekeningen, prenten en boeken uit de collectie van Museum Plantin-Moretus. Kunstenaar Sharon Van Overmeiren (Antwerpen, 1985) maakte de selectie. Die confronteert ze met haar eigen sculpturen, gemaakt met onderdelen die ze vindt in de meest uiteenlopende objecten. Waar, wanneer en door wie het oorspronkelijke materiaal gecreëerd werd, is onbelangrijk. Ze combineert vrij en intuïtief. Er zijn geen objectlabels. Hierdoor verdwijnt het onderscheid tussen bekende kunstenaars en anonieme ambachtslui en laat ze bewust de chronologie vertroebelen. Van Overmeiren presenteert de werken in elf verrassende ensembles. De nieuwe, onverwachte verbanden geven een speels resultaat.

Saskia De Coster schrijft, leeft en slaapt in KMSKA

01.02.2023 – 28.02.2023

Het schrijverschap fascineert mensen. Toch blijft er iets ongrijpbaars en ook grotendeels onzichtbaars aan het hele schrijfproces. Hoe schrijft een schrijver concreet een boek? En wat brengt inspiratie? Schrijver en kunstenaar Saskia De Coster heeft al vaker gezegd dat ze enkel een bureau, bed, laptop en zekere isolatie nodig heeft om een roman te schrijven. Als kind schreef ze in een hokje in het tuinhuis. Daar kon ze opgaan in haar verbeelding. Met de performance The Author is Present keert ze terug naar dat begin, alleen trekt ze de isolatie nog verder door. Hoe evolueert het schrijfproces wanneer de schrijver zich volledig loskoppelt van de huidige mediamaatschappij en elke vorm van communicatie bant? Een volledige maand lang zal De Coster zichzelf opsluiten in een kleine ruimte achter een doorzichtige wand, in de Heldenzaal van het KMSKA. In die zaal, vol schilderijen van ambachtsmensen en werklieden, zal ze dag en nacht werken, schrijven, leven en slapen. De roman die De Coster er zal afwerken, gaat over hoe wij als mensen omgaan met onbereikbaarheid, verlies en de zoektocht naar verbinding. Normaliter observeert de schrijver. Hier worden de rollen omgedraaid: de bezoekers van het KMSKA kunnen de schrijver aan het werk zien. Net zoals ze kijken naar een kunstwerk van vele jaren geleden. De performance is op die manier ook een ode aan de oude meesters die verder leven in hedendaagse werken.

De Pelgrim, kunst en zingeving in een onttoverde wereld (1924-1931)

27.05.2023 – 03.09.2023 (Prentenkabinet KMSKA)

In het kader van het Antwerpse stadsfestival Barokke Influencers stelt het KMSKA de expo De Pelgrim voor. In de schaduw van de historische avant-garde stichtten enkele Vlaamse kunstenaars in 1924 de katholieke kunstenaarsvereniging De Pelgrim. Hun doel? Zich afzetten tegen een wereld die steeds moderner wordt en teruggrijpen naar het geloof. Dat deden ze echter niet door vast te houden aan vroeger. Integendeel. Pelgrimkunstenaars begrepen het nieuwe, innovatieve aspect van moderne kunst maar al te goed en gebruikten het als tool om jong en oud terug naar de kerk te lokken. Noem het een ‘arrière-garde’. In zijn korte bestaan wist De Pelgrim tal van kunstenaars uit binnen- en buitenland samen te brengen. Deze expo duikt dieper in het (internationale) netwerk van de vereniging en de kunst die daaruit voortkwam. Verwacht je aan een boeiende mix van schilderijen, tekeningen en documenten.

Krasse Koppen: Bruegel, Rubens en Rembrandt

20.10.2023 – 21.01.2024 (Expozalen KMSKA)

Kunstenaars in de Lage Landen waren gefascineerd door het menselijk gezicht en beeldden het vaak af. Niet alleen in portretten. Ze schilderden ook gezichten waarbij de identiteit van het model er niet toe deed. Denk aan de groteske hoofden van Quinten Metsijs, de boerenkoppen van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve bekken van Adriaan Brouwer en Rembrandt. Deze werken, soms 'tronies' genoemd, stellen niet iemand voor maar iets. Geen specifieke persoon maar een type, gevoel, of karaktertrek. Krasse Koppen verkent voor het eerst het verhaal achter deze intrigerende koppen en toont ze in al hun verscheidenheid. Het project is geworteld in innovatief wetenschappelijk onderzoek en wordt speels en toegankelijk vertaald. De expo toont een hoogstaande selectie van een zestigtal werken waaronder prestigieuze bruiklenen van Vlaamse Meesters (Metsijs, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brouwer) en internationale topkunstenaars (Dürer, Bosch, Barocci, Rembrandt en Vermeer). De Antwerpse Oude Meesters waren fenomenale gezichtenschilders. Het KMSKA is dan ook de uitgelezen plaats voor de eerste grote tentoonstelling over deze koppen wereldwijd. Na afloop reist de tentoonstelling verder naar de National Gallery of Ireland in Dublin (24.02.2024 – 26.05.2024).

KMSKA Laat

In 2022 startte het KMSKA met de schoonste nocturnes op donderdagavond. Een bijzondere nieuwe traditie waarbij bezoekers, naast de fantastische collectie, kunnen genieten van hedendaagse kunstinterpretaties met onze Artists in Residence in de hoofdrol. In het unieke decor van de De Keyserzaal zorgt de pop-up Madonna Cocktailbar voor een lekker drankje en geniet je van de favoriete muziek van de museummedewerkers. Ook in 2023 zetten we deze traditie voort. Het museum is elke donderdagavond geopend. De schoonste nocturnes vinden minimum één keer per maand plaats. Meer info op kmska.be/kmska-laat.

Bovenstaande projecten vormen een greep uit het aanbod voor 2023. Verder neemt het KMSKA dit jaar ook deel aan o.m. Erfgoeddag, Museumnacht, Open Monumentendag, Kunstendag voor Kinderen en Dag van de Wetenschap.