Artiest

Jaouad Alloul

Jaouad Alloul is moeilijk in één hokje onder te brengen. Gelukkig maar. Hij zingt, danst, acteert, onderneemt, strijdt (niet noodzakelijk in deze volgorde), ... Maar wat hij ook doet, zijn missie is altijd dezelfde: mensen verbinden via dialoog en kunst.

 

  • (Taal)kunstenaar, ondernemer en levensgenieter
  • LGBT-activist
  • Bruggenbouwer
  • Ziet zijn lichaam als canvas om zijn verhaal te vertellen

 

Antwerpenaar in Brussel

“Natuurlijk wilde ik graag Artist in Residence worden. Dit is een heel mooie manier om mijn hart en ziel in een van de meest legendarische gebouwen van Antwerpen te steken, zelfs al woon ik tegenwoordig in Brussel.”

Nieuw en oud

“Het KMSKA kent een rijke geschiedenis. Tegelijk komen nieuw en oud hier vandaag mooi samen. Dat monumentale gebouw alleen al, met zijn lange gangen en statige trappen, waardoor ik me heel klein voel. Ik hou ervan als gebouwen zo’n indruk op me maken. En dan heb ik nog niet eens gehad over de inhoud ervan: zoveel geschiedenis en talent onder één dak.”

Kunst en dialoog

“Ik ben als AIR gestart met een missie: de missie om mensen te verbinden door kunst en dialoog. Daarvoor wil ik me graag meer verdiepen in Moorse invloeden of aspecten in kunstwerken. De fusie tussen verschillende culturen, een sacraal huwelijk om zo de kunst te dienen.”

Inleving en inspiratie

“Ik zou wel een keer willen samenwerken met Sidi Larbi Cherkaoui: zijn manier van bewegen en zijn inlevingsvermogen zijn ontzettend inspirerend.”

Oor en stokjes

“Mijn meest bizarre kantje? Een ongewone fascinatie voor oorstokjes.”

God en vader

“Ik leid mijn leven volgens het motto Alhamdulillah of ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ, een uitdrukking in het Arabisch die ere aan God of dank aan God betekent. Dankbaar ben ik ook omdat ik mijn vader naar zijn laatste rustplaats heb kunnen brengen. Hij had het me uitdrukkelijk gevraagd. Het is mijn belangrijkste verwezenlijking …”