KMSKA krijgt internationale onderscheiding op European Museum of the Year Award 2024

 

PERSBERICHT 6 mei 2024

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) ontvangt een bijzondere onderscheiding tijdens de jaarlijkse EMYA2024-conferentie en prijsuitreiking. Algemeen directeur Carmen Willems nam afgelopen zaterdagavond de prijs in ontvangst in Portimão (Portugal).

Sinds 1977 organiseert het European Museum Forum (EMF) jaarlijks een conferentie met prijsuitreiking (EMYA). Een jury van museumexperten selecteert musea die in de afgelopen twee jaar verbouwden, uitbreidden of de deuren openden, en daarbij ook excelleren in de vernieuwing van hun werking. Zo werd het KMSKA na een strenge selectieprocedure, overleg en verschillende museumbezoeken genomineerd als een van de 50 musea uit 24 Europese landen.

De afgelopen conferentie en prijsuitreiking vond plaats van 1 tot en met 4 mei in Portimão, en bracht genomineerden, partners, en voormalige laureaten samen om kennis en expertise te delen. Het KMSKA ontving er een van de zes bijzondere erkenningen van de jury voor zijn maatschappelijk relevant aanbod dat aandacht heeft voor de toegankelijkheid van verschillende doelgroepen. Het juryrapport stelt: “Het KMSKA heeft zich als een kunstinstelling weten heruit te vinden. Het museum is een plek voor dialoog, voelen, spelen, experimenteren en creëren. Het publieksprogramma heeft een onovertroffen aandacht voor het toegankelijk maken van kunstruimtes. Ook vergroot het KMSKA het bewustzijn rond toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de hedendaagse samenleving.

Deze bijzondere erkenning bevestigt niet alleen dat het KMSKA meespeelt op Europees topniveau. Het is ook een bewijs dat het nieuwe DNA van het KMSKA aanslaat bij het brede publiek. Naast een uitdagende tentoonstellingskalender zet het museumteam zich dagelijks in om een maatschappelijk relevant aanbod uit te werken waarin inclusie en participatie een hoofdrol spelen.

Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw

“Onder het motto 'Anders kijken, meer zien' zetten we kunst in als verbindende kracht voor iedereen. Daarbij laten we ruimte om te experimenteren, verkennen en ontdekken. Er is hard gewerkt aan participatieve en inclusieve projecten zoals Radio Bart, de jongerenwerking De Trappen, rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers en cross-overs met Artists in Residence. Deze onderscheiding is dan ook een mooie bevestiging van onze pioniersrol in het internationale museumlandschap en een fijne bekroning voor het harde werk dat het museumteam elke dag levert.”

Carmen Willems, algemeen directeur KMSKA vzw

NOOT VOOR DE PERS 

  • Meer info vind je op de website van EMYA.
  • De hoofdprijs ging naar Sámi Museum Siida (Finland)