KMSKA viert eerste verjaardag

06 september 2023 - PERSBERICHT

Op zondag 24 september viert het KMSKA Het Schoonste Feest. Er staan prikkelende activiteiten op het programma in het museum én in de museumtuin. Bij het aansnijden van de spectaculaire verjaardagstaart wordt een vooruitblik gegeven op de veelzijdige programmatie van het KMSKA.

Een dag vol festiviteiten

 Luk Lemmens, voorzitter KMSKA: “Met Het Schoonste Feest wil het museum zijn buren, trouwe bezoekers, sponsors en sympathisanten danken voor hun onvoorwaardelijke steun. Het openingsjaar overtrof op alle vlakken onze stoutste verwachtingen, met 620.000 bezoekers tot en met eind augustus. Onze bezoekers hebben het nieuwe museum in hun hart gesloten. Het bruist elke dag van de activiteiten. Op onze eerste verjaardag doen we daar nog een schepje bovenop met een uniek en gevarieerd programma.”

De meeste activiteiten spelen zich af in de museumtuin. Van 10 tot 18 uur ontdekt de bezoeker tableaux vivants, foodtrucks, kleurrijke animatie, grimestanden, … Vier Belgische rasmuzikanten treden op verspreid over twee podia in de tuin.

Van de experimentele uitspattingen van Mauro Pawlowski tot de wonderlijke mix van pop, jazz en ambient van Tristan. Van de diepe meeslepende Cave-achtige stem van Loverman tot de dromerige jazzy elektronica van Oriana Ikomo. Bezoekers kunnen de optredens gratis meepikken. Elke artiest brengt drie sets van zo’n 20 minuten.

Op het museumplein strijkt Lambermontmartre neer, één van de grootste en leukste schildermarkten. Voor een democratische prijs kan je er een kunstwerkje op de kop tikken. Dit jaar viert de markt haar twintigste verjaardag. Een extra feestelijke editie dus. Meer dan ooit wordt het museumplein omgetoverd in een stukje Parijs.

Om 16 uur is er de feestelijke taartceremonie. Via een kleurrijke choreografie vindt ze haar weg naar de museumtuin zodat iedereen mee kan smullen van de verjaardagstaart.

In het museumgebouw zelf zijn er ook tal van activiteiten. Onder andere Radio Bart, KMSKA Tekent!-tours, open ateliers en instaprondleidingen met gids. De activiteiten in het museum zijn inbegrepen in het toegangsticket.

Het Schoonste Najaar

De eerste verjaardag van het vernieuwde KMSKA vormt meteen ook het startschot van een drukgevuld en ambitieus najaar.

Expo Voor Gigi (van 24 september t.e.m. 7 januari)

Op 24 september opent de expositie Voor Gigi. Een hommage aan Gilberte Ghesquière, die 131 kunstwerken naliet aan het KMSKA. Een van de grootste schenkingen in de geschiedenis van het museum. De collectie bevat ronkende namen zoals Pablo Picasso, Le Corbusier, Francis Bacon, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Ook de Belgen zijn goed vertegenwoordigd. Een dromerig landschap van Léon Spilliaert, pikante tekeningen van Félicien Rops, een schilderijtje van James Ensor, aquarellen van Jules Schmalzigaug en portfolio’s van Panamarenko. De collectie kleinsculptuur wordt aangevuld met werk van Julio González, Pablo Gargallo en Jacques Lipchitz. Alle werken zijn tijdelijk te bewonderen in het prentenkabinet. De tentoonstelling zal naar de wens van mevrouw Ghesquière op de openingsdag gratis te bezichtigen zijn.

Studio Rubens

Op 25 september gaat de restauratie van het gigantische altaarstuk Tronende Madonna omringd door heiligen van Peter Paul Rubens van start. Door de grote omvang van het meesterwerk moet de restauratie noodgedwongen op zaal uitgevoerd worden. KMSKA maakt van de nood een deugd en creëert hiervoor een bijzondere setting. In Studio Rubens zijn restauratoren en onderzoekers maandenlang intensief in de weer op een imposante stelling om de Tronende Madonna opnieuw te laten schitteren zoals weleer. Ongetwijfeld een extra aantrekkingspool voor onze bezoekers, die op enige afstand de restauratie stap voor stap kunnen meevolgen. De installatie Studio Rubens voorziet ook voldoende plaats voor informatie bij de werkzaamheden. De restauratoren moeten immers in alle rust kunnen voortwerken.

Expo Krasse Koppen. Bruegel, Rubens & Rembrandt

Van 20 oktober tot en met 21 januari loopt de eerste grote tentoonstelling in het KMSKA. In Krasse Koppen vind je topwerken van o.a. Bruegel, Rubens, van Dyck, Rembrandt, Hals en Vermeer. Geen plechtige portretten van heersers en handelaars, maar indringende gezichten van gewone mensen. In deze werken, ‘tronies’ genoemd, speelden schilders met hoofddeksels, expressie en licht. Zo verkenden ze de taal van het gezicht in een tijd zonder emoji’s.

Verheyen en Ensor

Ook onze twee grote expo’s voor 2024 kondigen we nu al aan. In het voorjaar starten we met Jef Verheyen. Venster op het oneindige, een intrigerende overzichtstentoonstelling over de Antwerpse kunstenaar Jef Verheyen, één van de laatste modernisten. Je maakt kennis met Verheyen als keramist en figuratief schilder, action painter en schepper van kosmische kunsten. In het najaar neemt Ensor het over. Ensors stoutste dromen, het impressionisme voorbij zet Ensors wondere universum zij aan zij met werk van internationale kunstenaars die hem inspireerden en met wie hij zich graag wilde meten. Het wordt een van de grootste Belgische Ensor-tentoonstellingen sinds zijn retrospectieve in het KMSKB in 1999, en de belangrijkste expo binnen het Ensorjaar 2024.

Meer info over deze expo’s volgt nog.

KMSKA LAAT

Vanaf september is er opnieuw KMSKA LAAT, het bruisende donderdagavondprogramma van het museum. Details over KMSKA LAAT en andere activiteiten vind je terug in onze activiteitenkalender.

_______________

“Met deze uitdagende programmatie wil het KMSKA de binnen- en buitenlandse bezoekers blijven verwonderen. Het museum wil ook in de jaren na de opening de culturele hotspot van Vlaanderen blijven. Dat is niet enkel positief voor het KMSKA zelf. We geven hiermee ook impulsen voor bezoeken aan andere musea en attracties in de stad. De autonome aantrekkingskracht van het KMSKA wordt dankzij gerichte inspanningen van al onze stakeholders steeds groter.” - Carmen Willems, algemeen directeur van het KMSKA

_______________

Uitnodiging Het Schoonste Feest | 24 september 2023

 Officiële opening expo Voor Gigi

9-10 u. Ontbijt en toelichting

10-11 u. Bezoek aan de expo

Officieel moment in de De Keyserzaal

16 u. Aansnijden van de verjaardagstaart in de De Keyserzaal, in aanwezigheid van minister-president Jambon. Gevolgd door een visueel spektakel dat naar buiten trekt en waarbij taart wordt uitgedeeld aan de aanwezigen.

Uitnodiging Studio Rubens | 25 september 2023

12 u. Ontmanteling van het gigantische werk in de Rubenszaal, in aanwezigheid van de experts. Mogelijkheid tot interview met de deskundigen.

Uitnodiging Studio Rubens | 29 september 2023

Vanaf 29 september is het restauratieatelier in de Rubenszaal (Studio Rubens) volledig geïnstalleerd. Een enorme stelling rond het gigantische altaarstuk, die een kwart van de zaal inpalmt. Je bent van harte welkom voor foto’s, opnames, reportages en bijkomende interviews.

Wil je één of meer van deze momenten bijwonen? Schrijf je dan nu in via pers@kmska.be.