Kunstkrakers ontdek het onzichtbare 

Evenement
Tijdelijke expo
Datum
01 maart 2025 tot 30 augustus 2025
Ga naar...

In het KMSKA is niet alles wat het lijkt. Achter onze collectiestukken schuilen geheimen die niet meteen zichtbaar zijn voor het blote oog. Je kan ze wel opsporen met hoogtechnologische apparatuur. Gewapend met UV-lampen, microscopen en gespecialiseerde scanners speuren onze detective-onderzoekers dagelijks naar verborgen barstjes en beschadigingen. 

In Kunstkrakers is het aan onze jongere bezoekers! Ook zij kunnen met onze apparatuur op verkenning in, achter én zelfs doorheen de kunstwerken.

Foto's: Fille Roelants

In Kunstkrakers draait alles om het onzichtbare. Wat je ziet, is maar het begin. De echte geheimen liggen verborgen onder de oppervlakte. We maken van kinderen speurneuzen die onze kunstmysteries moeten kraken. Laag voor laag bestuderen ze daarvoor schilderijen en objecten. Maar dat is niet genoeg. Onze onderzoekers moeten immers al hun creativiteit en nieuwsgierigheid gebruiken om te weten hoe kunstenaars hun kunstwerk maakten of waarom een beeld schade opliep. Door out-of-the-box te denken en de juiste vragen te stellen komen de kinderen steeds dichter bij het ontrafelen van onze kunstgeheimen. Maar ondertussen tikt de tijd onverbiddelijk verder in deze race tegen de klok!

Het KMSKA is het enige museum in Vlaanderen dat erkend is als wetenschappelijke instelling, een aspect dat vaak onderbelicht blijft. Kunstkrakers biedt een speelse en interactieve kennismaking met de kunstwereld en het onderzoek dat het museum voert. 

Deze expo is gebaseerd op een concept van het Rijksmuseum. Ze kwam tot stand in nauwe samenwerking met een klankbordgroep van zo’n 100 scholieren uit de lagere en middelbare school. Samen met hen maakten we van Kunstkrakers een expo waarin je door te experimenteren nieuwe ontdekkingen kan doen.

Praktisch

  • Kunstkrakers is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar, of van 8 tot 99 jaar. Dus voor iedereen met een speelse geest die graag op onderzoek gaat. Leerlingen van het secundair onderwijs en volwassenen krijgen extra uitdagingen voorgeschoteld. 
  • Tickets binnenkort beschikbaar