Schenkingen uit binnen- en buitenland verrijken KMSKA-collectie

14 juni 2023 - PERSBERICHT

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) maakt vier recente schenkingen bekend. Sieuwert Verster voegt de eerste werken van Ysbrant van Wijngaarden aan de museumcollectie toe en de Amerikaanse Stéphane Janssen Trust verrijkt het oeuvre van kunstenaars Jan Cox en Fred Bervoets in de verzameling. De werken zullen tijdens de zomermaanden in het museum te zien zijn. Galerie Ronny Van de Velde zorgde er met een aanzienlijke gift voor dat het KMSKA nu de grootste Schmalzigaug-collectie ter wereld bezit. Deze gift zal de basis vormen van een tentoonstelling in het prentenkabinet in september 2024. Tot slot schenkt het Maurice Verbaet Centrum een sculptuur van de befaamde Pools-Belgische kunstenares Tapta aan het museum. 

Ysbrant, Cox en Bervoets    

Met de steun van Rodolphe Janssen en Ann Sanchez doneert de Amerikaanse Stéphane Janssen Trust twee werken van Fred Bervoets (Zelfportret met draak en Ridder) en een portret door Jan Cox (Fred in zijn eeuwige storm). Beide kunstenaars zijn zowel in de Antwerpse scène als ook internationaal bekend. Hun werk is o.a. door de Cobra-beweging geïnspireerd.

Amsterdams musicoloog en documentairemaker Sieuwert Verster schenkt vijf schilderijen van de expressionistische kunstenaar Ysbrant van Wijngaarden: Cleopatra, Het Beest en de Schone, Tribolo, Verre Landen en Wigwam. Deze vijf doeken geven een mooi overzicht van het oeuvre van Ysbrant, van wie werk tot nu toe in de museumcollectie ontbrak.

Beide schenkingen werden gerealiseerd dankzij de bemiddeling van Adriaan Raemdonck van Galerie De Zwarte Panter. Met deze toevoegingen kan het museum een vollediger beeld schetsen van de uitbundige, kleurrijke, figuratieve schilderkunst in Antwerpen vanaf het einde van de jaren ‘60. Het KMSKA is dé plek bij uitstek om deze stroming te vertegenwoordigen. De kunstwerken van Ysbrant, Cox en Bervoets kunnen van vrijdag 30 juni tot en met zondag 3 september 2023 bewonderd worden in de exporuimte op de eerste verdieping.

Schmalzigaug

Het KMSKA heeft de grootste collecties van James Ensor en Rik Wouters ter wereld. Het voegt nu een derde naam toe aan dat lijstje. Dankzij een aanzienlijke gift van Galerie Ronny Van de Velde is ook Jules Schmalzigaug het best vertegenwoordigd in het KMSKA. Het museum bezit zo de grootste collecties ter wereld van drie kunstenaars die het modernisme in België, bij uitstek op coloristisch vlak, hebben geijkt.

Wie door de nieuwe witte zalen van het museum loopt, komt hem vaak tegen: Jules Schmalzigaug. Dat is uiteraard niet toevallig. Ensor is in de museumcollectie een scharnierpunt tussen de verhalende kunst van de 19de eeuw en de moderne beeldenstorm van na 1880. Schmalzigaug vervult een vergelijkbare rol. Hij keek naar het rood van Peter Paul Rubens en het kleurgebruik van James Ensor, de twee titanen in de KMSKA-collectie.

Dankzij deze aanwinst kan het KMSKA alle levensfases en evoluties in het creatieve proces van Jules Schmalzigaug ontsluiten: van zijn vroegste academiestudies over zijn donkere en symbolistische tekeningen tot zijn zwierige, futuristische arabeskenritmes en de kleurrijke pastels en soepele figuurtekeningen die hij in zijn laatste levensjaren in Den Haag en Scheveningen maakte.

Ronny en Jessy Van de Velde geraakten in de jaren ’80 in de ban van Jules Schmalzigaug dankzij enkele schilderijen die in het KMSKA tentoongesteld werden. Ze begonnen een intense zoektocht naar zijn werk en slaagden erin hem via tal van publicaties en tentoonstellingen mee op de kaart te zetten. De gift, ter nagedachtenis van Wouter Van de Velde, bevat pastels, tekeningen en schetsen. Deze zullen de basis vormen voor een expo in het prentenkabinet in september 2024. In de gift zitten bovendien ook heel wat archiefdocumenten. Dankzij die documenten is het KMSKA nu ook het belangrijkste documentatiecentrum over Schmalzigaug.

Tapta

Eind vorige maand kondigde het Maurice Verbaet Centrum, expertisecentrum van Belgische naoorlogse moderne kunst, aan een sculptuur van de befaamde Pools-Belgische kunstenares Tapta te schenken aan het KMSKA. Maurice Verbaet gelooft ten volle dat musea in het algemeen en het KMSKA in het bijzonder, plekken zijn om kunst te tonen en te vrijwaren voor toekomstige generaties. Hij voegt daarom graag een unieke sculptuur van Tapta (Maria Irena Boyé) aan de museumcollectie toe. De kunstenares evolueerde van textielkunst naar wat ze zelf ‘flexibele sculpturen’ noemde. Vanaf 1981 maakte ze ook beelden in industrieel rubber (neopreen), die in de openbare ruimte opgesteld kunnen worden. 

Eerder dit jaar kondigde het KMSKA bovendien de expo VOOR GIGI, een hommage aan Gilberte Ghesquière al aan. Deze tentoonstelling loopt van 23 september 2023 tot 7 januari 2024 en toont de kunstwerken uit het legaat van Gilberte Ghesquière. Met 131 kunstwerken gaat het om de belangrijkste schenking aan het KMSKA, na het legaat Van Ertborn uit 1841. Het legaat Lens-Ghesquière bestaat voor het grootste deel uit moderne kunst en voegt belangrijke internationale namen toe aan de KMSKA-verzameling, zoals onder meer Pablo Picasso, Egon Schiele, Sonia Delaunay, Francis Bacon, Tom Wesselmann, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat.

De weldoeners die het KMSKA ondersteunen met schenkingen en legaten spelen een cruciale rol bij het uitbouwen en onderhouden van de bijzonder waardevolle collectie die het KMSKA bewaart en tentoonstelt. Meer dan 40% van de collectie bestaat uit legaten en schenkingen. Het museum is deze mensen dan ook bijzonder dankbaar. 

NOOT VOOR DE PERS 

Beeldmateriaal vind je hier.

Op 29 juni om 19h00 zal de presentatie Schenkingen Sieuwert Verster en Stéphane Janssen Trust – 2023 officieel geopend worden in aanwezigheid van Fred Bervoets en de schenkers. Indien je graag op dit moment aanwezig bent, mag je een seintje geven via onderstaande contactgegevens. Je bent uiteraard ook op een ander moment welkom om de werken te komen bewonderen. Ook hiervoor kan je een afspraak vastleggen.

Ben je benieuwd wat er deze zomer nog meer te beleven valt in het KMSKA? Dat ontdek je hier.