Selected Developments is een nieuwe speler op de projectontwikkelaarsmarkt. Een verbintenis met het KMSKA past perfect in hun maatschappelijke visie en bedrijfsstrategie, en komt op een ideaal moment. Legal manager Jan De Paepe legt uit waarom.
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan?

Jan De Paepe: “Ons bedrijf is recent opgericht, als dochter van een Luxemburgs investeringsfonds. Ons doel is uiteraard om aan onze investeerders een aantrekkelijk rendement te bieden, maar we willen een aantal sectoren die erg hebben geleden onder de pandemie ook een hart onder de riem steken. We vinden het fundamenteel dat de bedrijfswereld die rol opneemt en verdelen ons marketingbudget dus over de cultuur-, evenementen- en sportsector. In Brussel hebben we een partnership met RSC Anderlecht, in Oostende met de Wellingtonrenbaan en in Antwerpen met het KMSKA. Aangezien we nog naamsbekendheid moeten verwerven, is PR een belangrijk element, maar maatschappelijk engagement speelt een wezenlijke rol.”

"Het KMSKA is een magneet van formaat, met op z’n minst een Europese uitstraling. Daar moet je als Belgisch bedrijf van profiteren en mee uitpakken. "
Jan De Paepe

Vanwaar jullie keuze voor het KMSKA?

“Er zijn voor een nieuwe onderneming veel opties, maar de nieuwsgierigheid naar de renovatie en de roemrijke, aangevulde en deels gerestaureerde kunstcollectie van het museum heeft ons verleid. Het feit dat het KMSKA net nu een tweede leven krijgt na een jarenlange sluiting en dat wij zelf een nieuwe geboorte vieren, vallen natuurlijk perfect samen. De timing kan niet beter. Daarnaast willen we onze investeerders, die vaak bijzonder kunst-en cultuurminded zijn, ook nog iets anders aanbieden dan een voetbalmatch of paardenrennen.

Het staat in de sterren geschreven dat het museum de komende jaren een enorme aantrekkingskracht zal hebben, in binnen-en buitenland. Je hebt de werken, de omgeving, het decor, de tuin en de architecturale pracht van het oude klassieke gebouw en van het nieuwe gedeelte. Dat is een totaalspektakel dat je niet in veel andere musea aantreft. We hebben via ons Luxemburgs fonds ook een stevige buitenlandse component. Dit wordt dus een formidabel visitekaartje en een sublieme ervaring voor onze internationale contacten. Het KMSKA is een magneet van formaat, met op z’n minst een Europese uitstraling. Daar moet je als Belgisch bedrijf van profiteren en mee uitpakken.”

Wat is je lievelingswerk uit de collectie?

“Ik heb een voorliefde voor James Ensor, omdat hij een Belgische artiest is en aansluit bij de hedendaagse kunst. Ik hou van de manier waarop hij schildert en van zijn onderwerpen. Ensor is een vrijbuiter en baanbreker. Hij toverde op een onnavolgbare manier met licht en kleur. Ik heb geen voorkeur voor een bepaald werk, maar ik vind hem een veelzijdige en intrigerende figuur, waar we enorm trots op mogen zijn.”

James Ensor de oestereetster na reiniging
De oestereetster - James Ensor

Waar kijken jullie als bedrijf het meest naar uit tijdens dit partnership?

“We hebben daar nog niet heel diep over nagedacht. Maar ik zou in elk geval al zeker graag een aantal avonden organiseren voor onze belangrijke contacten, met een rondleiding op maat door een van de KMSKA-curatoren, gekoppeld aan een lekker diner in een van de prachtige museumzalen. Dat wordt ongetwijfeld een schot in de roos. En een weergaloze ervaring voor hoofd en hart.”