Voor Gigi

Evenement
Tentoonstelling
Datum
24 september 2023 tot 07 januari 2024

Een hommage aan Gilberte Ghesquière

Gilberte Ghesquière liet het museum, na het legaat Van Ertborn uit 1841, de belangrijkste schenking in de geschiedenis van het KMSKA na. Het legaat met 131 kunstwerken bestaat voor het grootste deel uit moderne kunst. De schenking voegt belangrijke internationale namen toe aan de KMSKA-verzameling, zoals Pablo Picasso, Sonia Delaunay, Le Corbusier, Egon Schiele, Francis Bacon, Tom Wesselman, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Ook de deelcollectie abstracte kunst is in het bijzonder versterkt, met werk van onder andere Kurt Schwitters en Pierre-Louis Flouquet. Het museum bezat reeds een mooi overzicht van modernistische beelden dankzij de aankopen op de Biënnales van het Middelheim. Met dit legaat wordt ook de collectie kleinsculptuur aangevuld met werk van Julio González, Pablo Gargallo en Jacques Lipchitz.

© Sanne De Block
© Sanne De Block

Een unieke collectie

Gilberte Ghesquière en haar echtgenoot John Lens, die in de diamantsector bedrijvig was, begonnen aan hun kunstcollectie met de aankoop van Afrikaanse kunst. Hun eerste niet-Afrikaanse aanwinst was werk van Constant Permeke. Later vulden ze de collectie Belgen aan met een dromerig landschap van Léon Spilliaert, pikante tekeningen van Félicien Rops, een grote houtskooltekening van Frits Van den Berghe, een klein schilderijtje van James Ensor en een portret van Brusselmans. Verder kocht het echtpaar niet minder dan negen aquarellen en gouaches van Jules Schmalzigaug, portfolio’s met grafiek van Panamarenko en hadden ze een voorkeur voor naakten van Roger Wittewrongel. De grote diversiteit in stijlen getuigt ervan hoe Gilberte Ghesquière en John Lens hun kunst vooral intuïtief en uit visuele overweging verwierven.

Expo VOOR GIGI

In haar testament uit 2010 legateerde Ghesquière al haar roerende en onroerende goederen aan het patrimonium van het museum. De collectie bestaat voor een groot deel uit lichtgevoelig werk op papier en kleinsculptuur. De werken zullen gepresenteerd worden in de intieme kabinetten op de derde verdieping van het vernieuwde museumgebouw. De titel VOOR GIGI is niet alleen erg toepasselijk als hommage aan de gulle schenkster, maar is ook ontleend aan een opdracht op een tekening van Emiel Veranneman, als ontwerp voor een kast. Beide maken eveneens deel uit van het legaat.

Praktisch

De expo VOOR GIGI liep van 24 september 2023 tot en met 7 januari 2024 in het prentenkabinet en het kabinet kleinsculptuur op de derde verdieping.