Artiest

Admiral Freebee

Singer-songwriter met een fascinatie voor James Ensor. Tom Van Laere wordt weleens de Belgische ‘Neil Young’ genoemd. Benieuwd hoe zijn 'Einstein Brain' de collectie van het KMSKA muzikaal interpreteert.

  • Antwerpse singer-songwriter
  • Bijnaam: de ‘Belgische Neil Young’
  • Bezingt de vrolijke wanhoop
  • Fascinatie voor James Ensor

 

Noodgedwongen metamorfose

“Een hardnekkige armblessure heeft ervoor gezorgd dat ik mijn gitaar noodgedwongen aan de kant heb gelegd. Hierdoor ben ik aan de slag gegaan met keyboards en allerhande elektronica. Toetsen laten meer toe dan een gitaar, dus het zorgde voor een nieuwe, frisse manier van werken. Nu klinken mijn nummers meer filmisch. Maar de vrolijke wanhoop zit er nog steeds in, hoor. Die zit nu eenmaal in mijn DNA.”

Catharsis

“Ik lees tegenwoordig veel kortverhalen van Chuck Palahniuk, bekend van zijn roman ‘Fight Club’. Het boeit me om muziek te maken vanuit het standpunt van de verteller. Terugkijkend op wat er gebeurd is. En daar dan het catharsisgevoel van rouw of verlies insteken, wat een song soms nodig heeft. Zulke thema’s kun je muzikaal enorm goed vormgeven met een keyboard.”

Oase van rust

“Het KMSKA was voor mij altijd een plek die rust bood in een stad die te druk kon zijn. Ik kijk ernaar uit om weer te vertoeven in de nieuwe en vernieuwde museumzalen. Als Artist in Residence voel ik me bewoner en ambassadeur van deze kunstentempel op het Zuid. Een hele eer!”

Het effect van kunst

“In contact komen met oude en moderne meesters geeft nieuwe energie, inspireert me. De kunstwerken telkens opnieuw bewonderen en bestuderen, brengt voortdurend nieuwe inzichten voor mijn muziek. Ook observeer ik graag de mensen: hoe ze naar kunstobjecten kijken en erover vertellen.”

Het mysterie omarmen

“Kijken naar kunst vergroot het mysterie dat kunst is. Ik zoek niet naar antwoorden, maar naar nieuwe vragen. Wonderlijk hoe techniek en vorm inhoud genereren. Daarin schuilt voor mij het mysterie van muziek maken. Door mee het raadsel te vergroten in plaats van met antwoorden te komen, hoop ik als Artist in Residence het verschil te maken.”

Vrolijke wanhoop

“Ensor inspireert me het meest, misschien wel omdat hij West-Vlaming is … Ik ben dat ook van mijn moeders kant. Ensor toont ons het masker dat we dragen. Onze angsten wekken het verlangen op, waardoor we ons masker vergeten. Ensor laat de vrolijke wanhoop zien, precies hetgeen ik ook in mijn muziek wil laten klinken. De ondertoon van absurditeiten motiveert en drijft me hierbij.”

Favoriete date

“Ik ga voor een double date. Een ontmoeting met Melanie de Biasio en Elise Mertens. Dit is geen Ensoriaanse wanhoop. Ik nodig ze gewoon een keertje uit in ‘mijn’ museum!”