Creatief type

Duik de museumzalen in met deze opdrachten en kleur buiten de lijntjes!

Jij houdt wel van creatieve experimenten en kleurt – of tekent – al eens graag buiten de lijntjes. Duik de museumzalen in en verken de kunstwerken aan de hand van deze opdrachten.

Karel Appel Vliegende Man KMSKA Tekent

Stap 1 - Duizend manieren

Neem je potlood vast op een andere manier dan gewoonlijk. Zoek een persoon of dier in een kunstwerk en teken deze met je niet-dominante hand. Of met een ander ledemaat, je voet bijvoorbeeld.

Charles Félu KMSKA Tekent

Charles Félu was een kunstenaar die met zijn voeten honderden kopieën maakte van schilderijen in de museumcollectie. Hier werkt hij aan een indrukwekkende kopie van Heilige Familie met de Papegaai van Rubens.

Stap 2 - Karaktervolle lijnen

Neem je potlood maar opnieuw vast zoals je het verkiest, maar denk nog even terug aan het gebrek aan controle dat je ervaarde tijdens de vorige opdracht. Misschien waren je lijnen veel grilliger dan gewoonlijk? Teken eens een  

  • boze lijn 
  • zweverige lijn 
  • bulderende lijn 
  • onzekere lijn 
  • giechelende lijn 

Karaktervolle Lijnen KMSKA Tekent

Ga op zoek naar een persoon in deze zaal en probeer het gezicht te tekenen met een lijn die bij hen past. Zijn ze bijvoorbeeld stil en vol bewondering naar iets aan het kijken? Of zien ze er net verveeld uit? Hoe kun je dat uitdrukken aan de hand van de lijn waarmee je hen tekent?

Stap 3 - Een titel zegt alles

Ga een onbekende zaal binnen met je blik op de grond gericht. Kies een titel zonder naar het werk te kijken. Wat zou er allemaal op dat werk te zien zijn? Teken het! 

De titel zegt alles KMSKA Tekent

Denk niet alleen na over wat je tekent, maar ook hoe. Welke lijnen, welke vormen, welke details passen bij die titel? Ga achteraf eens vergelijken met het echte werk, zie je gelijkenissen of vooral verschillen? In welke museumzaal past jouw tekening het best?

Opdracht volbracht

En? Kwam de creatieveling in jou naar boven?Als je nog niet uitgetekend bent, ga dan zeker eens kijken naar één van de andere tekenavonturen. 

Deel je foto’s op sociale media met de hashtag #KMSKATekent! en wie weet verschijnt jouw tekening binnenkort in de virtuele galerij!

Karel Appel Vliegende Man KMSKA Tekent