Georges Vantongerloo is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de internationale abstracte kunst. Zijn oeuvre prijkt in de meest gerenommeerde museumcollecties, van het Centre Pompidou in Parijs tot het Guggenheim in New York. En nu ook in de eigen collectie van het KMSKA.

Het KMSKA kocht een van Vantongerloo's meest sprekende sferische creaties Circonvolution uit 1948 aan. Dit werk legt de link tussen abstracte kunst, wetenschap en 'outer space'. Het museum toont reeds twee bruiklenen van Vantongerloo. Dit is het eerste werk van de kunstenaar dat behoort tot de eigen KMSKA-collectie. 

Het werk werd gekocht met middelen van het Fonds Lens-Ghesquière, en sluit mooi aan bij de werken die Gilberte 'Gigi' Ghesquière en haar echtgenoot John Lens aankochten.

© Sigrid Spinnox
© Sigrid Spinnox

Over Georges

Georges Vantongerloo (1886-1965), geboren in Antwerpen, toonde al vroeg een buitengewoon talent. Na studies aan de Academie voor Schone Kunsten in zijn thuisstad en de Académie des Beaux-Arts in Brussel, leefde Vantongerloo van beurzen, waaronder een van het koninklijk hof. Zijn artistieke reis begon met figuratieve sculpturen die hij tentoonstelde in Charleroi, Luik, Brussel en op de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913.

"Als je het firmament ziet met alles wat het onthult, ben je dan niet diep geroerd door het grote vraagteken? Een kunstwerk kan dezelfde emotie oproepen. Zonder de werkelijkheid te imiteren kan het door middel van een niet-objectief eindig iets het oneindige, het onmeetbare oproepen en omhelzen. "
Vantongerloo, 1948

Vier perioden

Vantongerloo's artistieke carrière kan worden verdeeld in verschillende fasen. Elk met zijn unieke stijl en focus. ‘D'après nature’ van 1914 tot 1916 is een voorfase in zijn artistieke carrière. In 1916 leerde hij Theo van Doesburg kennen en kwam zo in contact met het kunstdenken van de abstracten. Hij was mede-ondertekenaar van het Eerste Manifest van De Stijl en werkte ook drie jaar mee aan het gelijknamig tijdschrift.

Van de twee vroege periodes, 'Vérifiée géometriquement' en 'Fonction', zijn weinig details bekend. Zijn later werk getuigt des te meer van zijn evolutie als kunstenaar. Tijdens zijn 'Periode libre' hanteert de kunstenaar een vrije stijl met nadruk op krommen, zoals te zien is in werken als Courbes en Fonction de Courbes. In zijn vierde periode ‘Création’ verkent hij de onzichtbare energetische krachten van het universum. Dit is de periode waarin Vantongerloo Circonvolution creëerde.

Circonvolution of Kronkelingen

Circonvolution (1948) blinkt uit in frisse kleuren, suggereert beweging en belichaamt de briljante geest van Vantongerloo. 

Dit werk is een waardevolle aanvulling op onze collectie Moderne Meesters, en stelt ons in staat om de impact van deze buitengewone kunstenaar op de abstracte kunst te tonen. Een historische stap voor het museum en een ongeziene kans voor bezoekers om een essentieel stuk van een van België meest gerenommeerde abstracte kunstenaars te bewonderen.

Circonvolution,1948 - Georges Vantongerloo, 1886 - 1965

Bezoek de collectie

Duik dieper in de kosmische dimensies van Circonvolution en ervaar de abstracte kunstwereld van Georges Vantongerloo en andere Moderne Meesters in het KMSKA.