Artiest

Goeyvaerts Strijktrio

Strijkerstrio met Kris Matthynssens op altviool, Fedra Coppens op viool en Pieter Stas op cello. Zij spelen moderne en hedendaagse composities. Ook wanneer ze zich laten inspireren door de Vlaamse Meesters.

  • Strijkerstrio met roots in Sint-Niklaas
  • Ontleent zijn naam aan componist Karel Goeyvaerts
  • Brengt bestaand 21ste-eeuws werk én eigen creaties
  • Onderzoekt de verbindingen tussen kunst, wetenschap en filosofie

 

Ontdekken

“We willen elk stuk loskoppelen van zijn context. Op die manier kunnen we met een frisse instelling op ontdekking gaan. De sterkte van een structuur zoeken, de klank die ons kan intrigeren. De drijfveer van de componist proberen te verstaan.”

Onderzoeken

“Het onderzoek naar beeld en klank zit in onze genen. We hoefden  dan ook geen twee keer na te denken toen de vraag kwam om AIR te worden. Zo hebben we onder andere Blues, Reds and other songs opgenomen, met muziek van mede-AIR Robin Verheyen en Marc Copland. De inspiratie hiervoor was de Madonna van Fouquet.”

Beschrijven

“Wat ons onderscheidt van de dieren is dat wij verhalen en beelden kunnen maken die de werkelijkheid proberen te beschrijven. En die werkelijkheid is altijd in verandering. Elke kunstenaar die erin slaagt om telkens met verwondering te doen kijken, inspireert. En elk werk dat bijdraagt tot het oneindige palet aan waarnemingen en ervaringen, is een verrijking.”

Spelen

“We speelden al vaak in de Antwerpse huiskamers in de dichte omgeving van het KMSKA en hopen dat snel weer te kunnen doen.”

Dromen

“We willen ooit eens samenwerken met Alexander Knaifel. Maar ook de ZERO-collectie van het KMSKA lonkt uitnodigend. We voelen ons sterk verwant aan dit internationale experimentele kunstennetwerk. Het getuigt van een ongebreidelde experimenteerdrift. Onder andere met de zeggingskracht van wit. Die kleur is niet saai of beperkend, maar diep en gelaagd. Dat heb je ook in muziek waar je soms caleidoscopische diepte vindt in het kleinste akkoord.”

Bouwen

“We zouden ook graag eens meebouwen aan een educatief programma. Of, samen met alle andere Artists in Residence, tot een groot spektakel komen dat heel het museum inpalmt. Een soort chambre d’amis binnenshuis.”