Handig om te weten

Lees deze tips vooraleer je met je klas naar het museum komt.

Rondleiding mét of zonder gids: reserveer altijd

 • Boek je rondleiding met gids altijd op voorhand. Reserveer ook als je het museum zonder gids bezoekt. Zo ben je zeker van een vlot bezoek. Wanneer het erg druk is, moeten we soms groepen zonder reservering weigeren. En dat doen we natuurlijk liever niet.
 • Kinderen van een scholengroep en hun begeleiders krijgen gratis toegang tot het museum. De school betaalt enkel de kosten van de gids. We raden aan om 1 gids te boeken per 12 kinderen. Als je met een iets grotere groep wil komen dan kunnen we tot 15 kinderen toelaten. Is je klas groter? Reserveer dan twee of meer gidsen.
 • KMSKA is lid van het Kleutermenu en Buitengewoonmenu. Antwerpse scholen kunnen een toelage aanvragen om met de derde kleuterklas of overeenkomstige groepen uit het buitengewoon onderwijs naar het museum te komen.

Bereid je slim voor

 • Met dynamoOPWEG komen scholen gratis met bus of tram van De Lijn via hun bestaande dienstregeling naar het museum en terug. Vraag jouw subsidie aan
 • Kom indien mogelijk een kwartiertje vóór de start van je rondleiding naar het museum. Dan heb je nog ruim de tijd voor toiletbezoek voor de gids jullie komt ophalen in de onthaalruimte. De gids neemt jullie nog even mee langs een groepsvestiaire waar jullie alle spullen kunnen opbergen. 
 • Rugzakken, tassen en koffers groter dan A3-formaat en paraplu’s mogen niet mee in het museum. Maar geen nood: je krijgt een veilige vestiaireruimte enkel voor jouw klas. Het museum is niet verantwoordelijk voor diefstal. Hoe minder bagage je meebrengt, hoe veiliger en vlotter je bezoek verloopt. Laat overbodige spullen daarom op school of in de bus. Dat verkort meteen ook de wachttijd voor het bezoek.
 • De gids gaat op pad met groepjes van 12 leerlingen. We raden aan om elk leerling van een naamsticker te voorzien. Zo verloopt de rondleiding én het ateliermoment persoonlijk en vlot. Verdeel de stickers en vorm de groepjes vóór je aankomt in het museum. Zo win je weer tijd.
 • Leid je je klas zelf rond door het museum? Gebruik dan zeker onze handige gratis doe-het-zelf-pakketten. 
 • De begeleider draagt de verantwoordelijkheid over de groep en wordt door de Erfgoedbewaking aangesproken wanneer de groep zich niet aan het bezoekersreglement houdt.

Ontdek én beleef het museum

 • Het KMSKA wil je verwonderen, verbinden en verrijken. Daarom mag je gerust spelen, lachen, babbelen en plezier beleven. Wil je tekenen met je klas? Dan kun je onze klemborden, papier en potloden gebruiken. Je haalt ze op in de introductieruimtes. Breng ze wel terug na je bezoek. En teken of schrijf niet op tentoonstellingsmateriaal of muren. We hebben zo hard gewerkt aan de prachtige renovatie …
 • Je kunt niet lunchen in het museum. Maar verken tijdens de middag zeker de nieuwe museumtuin. Daar staan voldoende bankjes om gezellig te eten. En ravot gerust in de speelweides. Kijk ondertussen ook eens naar al die kunstige beelden … Want de museumtuin is eigenlijk al de eerste museumzaal.
 • En het belangrijkste? Kijk, beleef en laat je inspireren …