Artiest

Het Zesde Metaal

Combineert poëtische, spitsvondige teksten in het West-Vlaams met een eigenzinnige sound. Voor de EP ‘Meesters’ liet de band zich inspireren door zes topstukken uit de collectie. In 2019 brachten ze hun nieuwe songs tijdens drie gesmaakte en uitverkochte concerten op de KMSKA-werf.

Wannes Cappelle

  • Frontman van Het Zesde Metaal
  • West-Vlaams
  • Verhalenverteller
  • Vier gouden platen

 

Verhaal versus waarheid

“De kracht van verhalen motiveert me. Een goed verhaal is vaak sterker en belangrijker dan de waarheid. Het kan me inspireren, ontroeren of dingen in vraag doen stellen. Als het bovendien rijmt en poëtisch klinkt, wordt het pure magie. Naar zulke verhalen kan ik eindeloos opnieuw luisteren. Ik geniet er ook zelf van om te proberen eenzelfde verhaal keer op keer beter te vertellen. Ik mag een liedje honderd keer gezongen hebben of een verhaal tot in den treure hebben verteld, toch zal ik altijd op zoek gaan naar kleine details die anders of beter kunnen.”

West-Vlaams

“Door te kiezen voor het West-Vlaams als taal, loert het gevaar dat je je terugplooit op een volkse, provinciale thematiek. Daar proberen we waakzaam voor te zijn. De uitdaging zit hem er net in om ook grote thema's te laten doorschemeren in dat volkse dialect. Door een relatie aan te gaan met de werken in het KMSKA dagen we onszelf uit om minder voor de hand liggende invalshoeken te vinden om nieuw werk te creëren.”

Zes Meesters

“Voor de ep Meesters kozen we zes werken uit de collectie van het KMSKA en maakten er een nummer over. Drie songs gaan over Heilige vrouwen. De Madonna van Fouquet, de Heilige Barbara van Nicomedië van Van Eyck en Maria Magdalena van Quinten Massijs. Dat was niet bewust. Het verhalende karakter van de werken sprak ons aan. Robin (Aerts, bassist en medecomponist van Het Zesde Metaal) en ik zijn van nature eerder verhalenvertellers. Wat ons het meest boeide, was het verhaal achter het schilderij.”

Grensoverschrijdend

“Door werken uit de collectie van het KMSKA naar muziek te vertalen, willen we ze tot bij een ander publiek brengen. Sommigen zijn nu eenmaal gevoeliger voor het ene medium dan voor het andere. We zijn ervan overtuigd dat we door die oefening mensen over de grenzen van de verschillende kunstvormen laten kijken.”

Mijn droomdate

“Ik zou graag een date willen met mijn vrouw. Maar Artist in Residence zijn bij het KMSKA vergt zodanig veel tijd en inzet, dat het er maar niet van komt.”