Artiest

Joffrey Anane

Joffrey Anane is danser, choreograaf en acteur. Hij maakt deel uit van het kunstcollectief Osei Bantu en creëert zijn eigen comedyshow en webreeks Afro Belg. Joffrey netwerkt ook met kunstenaars over de hele wereld. Zijn missie? Mensen en kunst samenbrengen.

  • Danser, choreograaf, acteur
  • Let’s Go Urban
  • Underground dance battle scene
  • Hip Hop Freestyle & Housedance
  • Kunstcollectief Osei Bantu
  • Comedyshow en webreeks Afro Belg

 

Revolutie

“Mijn residentie in het KMSKA zie ik als een kleine revolutie. Het KMSKA met zijn legendarische kunstwerken en monumenten is een van dé tempels in onze kunstwereld. Nu krijgt het een bredere waaier van nieuwe kunstenaars met elk hun curriculum. De residentie wordt zowel een unieke ervaring als een leerproces. Nieuwe kunstvormen, inzichten en hopelijk goede vibes met de andere artiesten. Inspireren om geïnspireerd te kunnen worden: het is mijn levensmotto!”

Timing

“Ik heb als kunstenaar lang gezocht naar structuur en stabiliteit, in het leven én op artistiek vlak. De jongste twee jaar kwam alles samen: één grote chaos. Het was even zoeken om tussen mijn nieuwe en bestaande passies een balans te vinden. Dansen, choreografie, acteren, muziek en mode. Deze zomer was ik regelmatig aan het ‘overthinken’. Tot ik besefte dat vele dingen waar ik van droomde nu werkelijkheid zijn. Zo viel alles steeds meer op zijn plaats. Ik ben er zeker van dat het KMSKA een van die droomplaatsen kan zijn.”

Nieuwsgierigheid

“Rond 2010 ben ik een keer in de inkomhal geweest van het KMSKA met Let’s Go Urban. Ik was nog redelijk jong en ongeïnteresseerd in musea. Voor mij was het iets voor ‘rijke en/of kunstzinnige mensen’ die zich zeker niet bezighielden met mijn interesses. Natuurlijk is dit beeld met de tijd positief veranderd. Het heeft ook vaak nieuwsgierigheid opgewekt bij wandelingen of ‘chillings’ met vrienden op het museumplein. Zowel de architectuur van Frans Van Dijk en Jean-Jacques Winders als die van KAAN zijn heel impressionant, inspirerend en esthetisch.” 

Contrast

“Ik denk dat mijn artistieke traject een verschil zal maken voor het KMSKA. De meeste musea hebben kunstvormen met een meer klassieke achtergrond. Dit gaat een mooi contrast geven met mijn invloeden vanuit hiphop, house dance en breakdance. Daarbuiten heeft Afro Belg ook een groot verschil gemaakt voor veel mensen. Vooral mensen van kleur. Ook mijn origine zal mee een invloed hebben op mijn residentie.”

Samenwerken

“Ik zou graag samenwerken met andere Artists in Residence zoals IKRAAAN of Lisbeth Gruwez. Ze inspireren me enorm hard en hebben allebei een stijl die me erg aanspreekt. Ook zou ik nog eens project willen opzetten met mijn mentor Yves Ruth. Misschien wel in het KMSKA?”

Ghana

“Sinds mijn 7 à 9 maanden werd ik opgevoed in een pleeggezin in Nijlen. In de weekends logeerde ik bij mijn biologische moeder in Antwerpen Stuivenberg. Op mijn negende werd ze teruggestuurd naar Ghana. 17 jaar lang heb ik haar niet gezien. Tot ik haar in 2019 bezocht via een project van mijn Ghanese vriend Adams Mensah. Het was de beste en meest intense reis van mijn leven. Mijn belangrijkste verwezenlijking. Mijn mama, mijn verleden, de twee culturen waarmee ik ben opgegroeid, mijn ervaringen en fundamenten doorgeven aan de nieuwe generatie: het motiveert mij.”