Michel Seuphor

Evenement
Tijdelijke expo
Datum
24 september 2022 tot 08 januari 2023

De poëzie van het abstracte

Het KMSKA ontving een prachtige schenking: 57 leemtetekeningen met horizontale lijnen van de Antwerpse kunstenaar Michel Seuphor. Als dank tonen we ze graag in het prentenkabinet. Ervaar er zelf Seuphors poëzie van het abstracte.

Michel Seuphor was dichter in hart en nieren, ook wanneer hij tekende. Zijn abstracte leemtetekeningen met horizontale lijnen leiden het oog naar het onbegrensde universum van de geest. In het prentenkabinet komen de tekeningen prachtig tot hun recht tegen de staalblauwe muren. De ruimten tussen de lijnen en de uitgespaarde vormen en woorden lijken licht te geven. De tekeningen vibreren. Beetje bij beetje hypnotiseert het lijnenspel van Seuphor je. Laat je mee voeren op een reis naar nieuwe gebieden waarin de geest tot rust kan komen, kan ronddwalen, maar ook gestimuleerd kan worden. Dat is de kracht van abstracte kunst.

Visage avec cinq regards noirs - Michel Seuphor, Collection KMSKA - Flemish Community, © SABAM Belgium, 2022
Prajna paramita avec donateurs - Michel Seuphor, Collection KMSKA - Flemish Community, © SABAM Belgium, 2022

Grootste museale Seuphor-collectie ter wereld

Fernard Berckelaers - geboren in Antwerpen - verhuist als jonge twintiger naar Parijs. Onder het pseudoniem Michel Seuphor ontpopt hij zich er tot een belangrijke voorvechter van de abstracte kunst. Zijn publicaties zijn vandaag nog steeds referentiewerken in de kunstliteratuur. Hij was goed bevriend met grote abstracte kunstenaars als Jean Arp en Piet Mondriaan. Seuphors kleinkinderen delen zijn werk graag met de wereld. En schonken het KMSKA deze mooie collectie leemtetekeningen, meteen een belangrijke bijdrage aan de verzameling abstracte kunst van het museum.

Alle werken in deze presentatie maken deel uit van de schenking van Berckelaers Onverdeeldheid, 2021.

Herbeleef de expo

Foto's: Karin Borghouts en Sanne De Block