Artiest

STUFF.

Andrew Claes speelt sax bij STUFF. Dit avantgardistisch collectief omschrijft zich als een Gentwerpse jazz-fusion-beatgroep met vijf Power Rangers in de hoofdrol. Voor hun jongste album kozen ze het KMSKA-werk Compositie van Guy Vandenbranden als artwork.

  • Vijfkoppig instrumentaal collectief
  • Cross-over van hiphop, pop, jazz, future funk beat en elektronica
  • Wortels in Gent en Antwerpen
  • Willen inspireren met positieve vibes

 

Historische grandeur

“Als rasechte Antwerpenaar staat het KMSKA symbool voor de historische grandeur van onze Scheldestad. De buurt rond het museum was voor mij het kloppende hart van Antwerpen in mijn prille jeugd. Mijn eerste muzikale ervaringen speelden zich af met zicht op het museum. Ik groeide zowat op in een repetitiekelder in de Schildersstraat, mijn eerste jazzconcerten waren in Café Hopper en mijn eerste jazz-lessen volgde ik aan de Jazz Studio om de hoek.”

Positieve soundtrack

“Als AIR willen we het cultuurvuur brandend houden en bewijzen dat de Schone Kunsten wel degelijk springlevend zijn. Muziek kan dat. Ze heeft kracht, kan onuitspreekbare gevoelens en ideeën overbrengen en revoluties in gang zetten. Er loopt veel fout in deze wereld, maar er gebeuren ook positieve dingen. Zeker bij de nieuwe generaties. Jonge mensen die vechten voor nieuwe ideeën en methodes om alles een beetje draaglijk te maken. Die instelling proberen we in onze muziek te integreren. Noem het de soundtrack bij die hele beweging. Hopelijk kan onze muziek bijdragen tot de verspreiding van goede vibes, en andere mensen inspireren.”

Kunstig artwork

“Voor het artwork van onze laatste plaat kozen we voor Compositie van Guy Vandenbranden. We zijn samen door de online collectie van het museum gegaan en spontaan beginnen zoeken naar werken die bij onze muziek passen. We hadden alle vijf voeling met Compositie. Het spreekt tot de verbeelding.”

Onderschatte Schelde

“Scaldis en Antverpia van Abraham Janssens vind ik een prachtig werk. De Schelde is zwaar onderschat. Een mens bestaat uit bijna 60% water. Hoeveel procent daarvan zou de Schelde kunnen zijn? Wij zíjn de Schelde hier in Antwerpen, of we dragen hem minstens met ons  mee, of is het andersom?”

Gedroomde cocreatie

“Ooit wil ik graag eens samenwerken met Björk. Zij is voor mij de grootste artieste van onze tijd. Haar muziek en visie hebben mij altijd sterk aangesproken en beïnvloed. Hoe ze blijft evolueren en haar eigen ding blijft doen, dikwijls tegen elke vorm van commerciële of populariteitsbelangen in: dat inspireert enorm.”