Artiest

Tom Van Dyck

Tom Van Dyck is acteur, scenarist, regisseur en producent. Welk werk uit onze collectie zijn creativiteit triggert? Misschien wel dat van naamgenoot – en wie weet ver familielid – Anthony van Dyck?

Kunstzinnige kleppers

“Het is mij een hele eer om deel uit te maken van een bende kunstzinnige kleppers die het museum als hun speeltuin mogen beschouwen. Kampen bouwen met een van de strafste kunstcollecties in Europa. Je zou voor minder een vreugdedanske maken.”

Adem uitlenen

“Als ik in een museum ben, waar ook ter wereld, heb ik steeds het gevoel dat de schilderijen en beeldhouwwerken tot me spreken. Soms allemaal tegelijk, soms apart. Soms schreeuwen ze om aandacht, dan weer zetten ze het op een fezelen, soms zelfs op een murmelen. Maar allemaal willen ze iets zeggen. Niet gewoon hangen of staan, ze willen leven. En dan bekruipt me het gevoel dat ik mijn adem aan ze moet uitlenen, ze een stem moet geven. Dat is precies wat ik met de collectie van het KMSKA wil doen. De werken laten spreken!”

Bizarre gewoonte

“Wijlen Jan Hoet vertelde ooit in een interview dat hij, zodra hij een museum binnenkomt, kijkt hoe het beveiligd is. Waar hangen de camera’s? Want als echte kunstliefhebber wil je natuurlijk liefst een paar kunstwerken mee naar huis nemen. Wel, die bizarre gewoonte heb ik dus overgenomen.”

Van Dyck & Van Dyck

“Met wie ik eens op date zou willen? Laten we in de sfeer van het museum blijven: met Van Dyck. Ik zou maar wat graag willen weten hoe het was om in zijn tijd te leven. Hoe het er in het atelier van Rubens aan toeging. Misschien blijkt uit dat gesprek dat we echt familie zijn. En als dat het geval is, dan ben ik een erfgenaam en tja … dat biedt toch een paar mooie mogelijkheden.”