Artiest

Tutti Fratelli

Reinhilde Decleir (†) richtte in 2007 de sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli op. Hier slaan kunstenaars en kansengroepen de handen in elkaar om voorstellingen te creëren. Deze vertrekken altijd vanuit verbeelding, woord en speler. Decleir was artistiek leider en regisseur van de fratelli. We zijn vereerd dat we haar zoektocht om plastische kunst en theater bij elkaar te brengen nog hebben kunnen aanschouwen. Haar visie op cocreatie met kansengroepen is een grote inspiratie voor het museum.

  • Sociaal-artistieke werkplaats in Antwerpen
  • Opgericht in 2007 door Reinhilde Decleir
  • Betekent ‘allemaal broeders’
  • Samenwerking met kunstenaars, vrijwilligers en kansengroepen
  • Organiseert jaarlijks het festival Spiegels van de Ziel

 

Verwante zielen

“Ik vind het een boeiend project en een fijn initiatief om Artists in Residence te betrekken bij de werking van het museum. Plastische kunst blijft te vaak voorbehouden voor het museum en theater voor de schouwburg. Het opheffen van deze scheiding is interessant: het brengt verschillende kunstvormen en kunstenaars bij elkaar. Eigenlijk allemaal verwante zielen.”

Zot geweld

“Ik heb veel waardering voor Rik Wouters. Van zijn schilderwerken tot beelden als Het zotte geweld. De kleuren en lichtheid in zijn werk ontroeren en dragen een grote poëzie uit. Nochtans heeft hij een zwaar leven geleid en is hij veel te jong gestorven. Maar hij had een inspirerende werkethiek. Altijd maar goesting om te werken, dat zegt mij wel wat!

Gedroomde samenwerking

“Al heel mijn leven ben ik in de ban van de Engelse actrice Vanessa Redgrave. Ik heb grote bewondering voor de keuzes die zij al erg vroeg maakte. Zo zocht ze in de jaren ’70 al naar alternatief inhoudelijk werk voor theater en film. Ze is een vrouw die heel goed weet wat ze wil en waarom. Én ze is simpelweg een goede actrice.”

Levensfilosofie

“Als ik niet aan mezelf denk, wie zal er dan aan mij denken? Als ik alleen aan mezelf denk, waarom besta ik dan?”