In de koude wintermaanden is het museum extra sfeervol. Een vleugje kerstsfeer, activiteiten om samen te doen, en tal van knusse plekken. Kom je zeker onderdompelen in een winterbadje KMSKA-stijl!

1. Kerstsfeer

Het dalen van temperatuur richting 5°C geldt voor velen als het signaal om een kerstboom te beginnen versieren. Zo ook in het KMSKA. Je start je museumbezoek nu niet alleen met de warme glimlach van onze medewerkers. Een kerstboom zorgt voor een extra ouderwets glamoureus ontvangst in de al grandioze centrale traphal of De Keyserzaal.

2. Warm

Ja, we gaan voluit voor alle winterclichés. De kou buiten gaan we niet alleen te lijf met een gastvrij onthaal. Kom je ook zeker even opwarmen aan koffie, thee of een warme chocomelk in de koffiecorner van onze museumshop. Gerenommeerde Antwerpse huizen als Cross Roast en de Theefaktorie zorgen voor de drank. Om zo’n klein geluksmomentje compleet te maken kan je ook een dagvers stukje taart bestellen van de Taartfabrik. Loop gerust binnen, van al dat lekkers kan je genieten zonder museumticket.

Foto's: Sanne De Block

3. Samen

Gezelligheid staat vaak ook synoniem met ‘samen’. Tijd maken om samen tv te kijken, te eten, of het KMSKA te bezoeken. Met partner, vrienden, familie, kennissen, buren, groepsgenoten. Neem iemand mee en deel je ervaringen. Of creëer gewoon samen gedeelde ervaringen. Door te tekenen. Op verschillende plekken in het museum kan je een klembord en materiaal oppikken van #KMSKAtekent. Volg de instructies en begin gewoon te tekenen. Er zijn drie niveaus, van beginners tot gevorderden. Voorkennis is niet nodig. Iedereen is creatief. Maak elkaars tekeningen af of probeer te raden wat je museumgezelschap (na)tekende. En deel het resultaat ook zeker met ons!

Het ís gezellig in het KMSKA… - Foto: Joshua d' Hondt
…zeker als je samen…euh…tekent.

4. Knus

Neem even pauze tijdens je museumbezoek. Vlij je neer op één van onze iconische rode zetels in de historische museumzalen. Die zijn er sinds het begin der tijden. Ze maskeren nog steeds de historische verwarmingselementen. Zetelfabriek Cammers restaureerde tijdens de renovatie van het museum met veel vakmanschap deze zetels én maakte enkele replica’s. Kan jij oud en nieuw van elkaar onderscheiden?

Wil je voluit gaan voor hyperknus? Ga dan even zitten in onze grot. Die werd bedacht door kunstenaar Christophe Coppens voor het kinderparcours De 10. Het is helemaal donker in de rots. Je kan je even helemaal afsluiten van de omgeving, al maakt de grot af en toe een eigen geluidje.

Onze iconische zetels bieden al knusheid van bij de opening van het museum in 1890.
Gevorderden kunnen in de donkere rots duiken. Durf jij? - Foto: Fille Roelants

5. Donker

Iets minder comfortabel met kleine ruimtes? En toch nood aan iets minder indrukken tijdens de museumwandeling? Op een tussenverdieping verstopte KAAN Architecten tijdens de verbouwing drie donkere kabinetten. Hier tonen we kleine sculpturen, tekeningen en prenten. Het daglicht vloeit maar beperkt de ruimtes in en ook de bijkomende verlichting is gedempt. De factor die helemaal de intieme sfeer van deze ‘kleine ruimtes bepaalt is de kleur van alle wanden. Plafond, muren en vloer zijn uitgevoerd in het nachtblauw. Of het wisselende blauw van de schemering. Afhankelijk van weer en tijdstip tintelt het hier in het donkerpaars, blauw, of alle schakeringen daartussen. De weerkaatsingen van de spots in het glas van vitrines en de centrale lichtkoker geven de illusie van sterren.

Donkere kabinetten
Intieme nachtblauwe kabinetten met sterrenlichten in de weerspiegeling. - Foto: Karin Borghouts

6. Sneeuwpret

In realiteit zijn we al lang niet meer zeker van sneeuwval in de winter. Wie graag herinneringen ophaalt aan sneeuwpret van vroeger, is ook in het KMSKA aan het juiste adres. ‘Pret’ is letterlijk te nemen. De kunstenaars leefden zich helemaal uit met dit soort taferelen. Ze zitten tjokvol met aparte miniscènes die op zichzelf een verhaaltje verstellen. Je vraagt je soms af wie er meer plezier beleefde: de maker of de figuurtjes op de schilderijen? Ondeugende kinderen en zorgeloze spelletjes bij de vleet. Vind jij het jongetje dat een sneeuwbal wil smijten naar een voorname dame? Of de kinderen die helemaal opgaan in hun sneeuwbalgevechten?

Veel winterpret… - Sebastiaan Vrancx, Ijsvermaak, KMSKA
in de 16de en 17de eeuw. - PieterBrueghel II, De volkstelling in Bethlehem, KMSKA