Artiest

Iris Bouche

Iris Bouche verstaat de kunst om de beweging van alledaagse dingen samen te brengen tot een fascinerende choreografie. Ze onderzoekt ook hoe atypische dansers hun plek kunnen vinden binnen het hedendaagse danslandschap. Een mooi voorbeeld hiervan is haar Isomo Project in het KMSKA.

  • Choreografe, performer en bewegingscoach
  • Studeerde in Antwerpen, Lausanne en New York
  • Maakte deel uit van dansgezelschap Rosas
  • Artistiek medewerker bij HETGEVOLG (Stefan Perceval)
  • Onderzoekt interacties tussen dans, disability en diversiteit.

 

Ruimte voor verbeelding

“Het KMSKA, dat is voor mij een plek die ruimte geeft aan ieders verbeeldingskracht. Een plek om nieuwe dialogen aan te gaan met anderen. Een plek waar ieder met een innige focus naar zijn lichaam luistert. Een plek die aanzet om op een andere manier te kijken, te voelen en te proeven. Een plek die grenzen doet vervagen tussen kunstenaars en toeschouwers.”

Over ritme

“Voor mij als danser zit er veel beweging in alledaagse dingen. Wanneer je die op een bepaalde manier opbouwt, krijg je een choreografie. Zo kan je ook naar een schilderij kijken. Vanuit een analytisch perspectief bestaat een schilderij louter uit vormen, lijnen en kleuren, maar het is de wijze waarop ze samengebracht worden die, zoals bij een choreografie, emoties creëert.”

Over Rhytmus

“Het werk Rhytmus (1915-1916) van de Belgische kunstenaar Jules Schmalzigaug was een belangrijke inspiratiebron voor het Isomo Project, dat ik creëerde als AIR. De abstracte compositie en het spel van beweging, lijnen en ritme vormden een van de vertrekpunten van het project. Tegelijkertijd onderzocht ik ook hoe de bezoeker zal kijken, bewegen en ervaren in het vernieuwde museum.”

Gedroomde samenwerking

“Ik heb er altijd naar verlangd om eens samen te werken met de Duitse choreograaf Raimund Hoghe. Jammer genoeg is hij in mei 2021 plots overleden. Een groot verlies voor de danswereld. Verder staan choreograaf Dimitris Papaioannou en filmregisseurs Paolo Sorrentino en Ava Duvernay hoog bovenaan mijn lijstje. Net zoals de beeldende kunstenaressen Berlinde De Bruyckere en Yayoi Kusama.”

Koude koffie

“Ik heb de gekke gewoonte om in huis een spoor van kopjes met koud geworden koffie achter me te laten …”