Met steun van de Nationale Loterij
 

Meer dan spelen

Wat de spelers besteden, herinvesteert de Loterij in tal van maatschappelijke projecten. Het KMSKA is één van die goede doelen. Sinds 2016 kan het museum rekenen op de financiële steun van de Nationale Loterij voor het uitvoeren van zijn restauraties. In de afgelopen jaren kon het KMSKA al enkele iconische schilderijen en beeldhouwwerken restaureren dankzij deze ondersteuning, zoals Het Burgersalon van James Ensor. We konden ook meer dan onze collectie restaureren. In 2022 konden we ook de installatie van een hedendaags kunstwerk realiseren, 2 Conflict Paintings + Color Method in 7 Layers van Boy + Eric Stappaerts (BES Institute). Het museum dankt alle spelers van de Nationale Loterij. Hun steun maakt een wereld van verschil.

2 Conflict Paintings + Color Method in 7 Layers

Onder de Stairway to Heaven bevindt zich een lange gang. Het KMSKA benaderde Boy & Erik Stappaerts (BES, 1969, Antwerpen) om hier een nieuwe installatie te creëren, met de steun van de Nationale Loterij. De kunstenaar bedacht een tweeledig kunstwerk: 2 Conflict Paintings + Colour Method in 7 Layers. Conflict Painting orkestreert verschillende kleurengroepen in horizontale lijnen en tinten, die telkens door dissonante kleuren worden afgebroken. Een tsunami van kleuren overvalt je en biedt een fysieke ervaring met emotionele impact.

In het tweede deel van de gang, tien meter in de hoogte, komt de bezoeker terecht in een soort archief van kleuren: een kabinet van aluminium staalkaarten of Color Icons. In zeven verdiepingen van 40 kleuren komen zeven kleurgroepen in alle mogelijke tinten tevoorschijn in een subtiel spel van tinten. Het licht breekt anders op elk van de plaatjes. De bezoeker krijgt afhankelijk van zijn standpunt een ander beeld van de vormen, het licht en de kleuren.

De collectiepresentatie moderne kunst focust op de essentie van de beeldende kunst: Licht, Kleur en Vorm. Boy & Erik Stappaerts puurt deze thema’s conceptueel en materiaaltechnisch steeds verder uit. Hij is een ‘hedendaagse modernist’ die inspiratie haalt uit meesterlijke voorbeelden van vol kleurgebruik bij, bijvoorbeeld, Rubens en Ensor, de twee belangrijkste ankerpunten van de KMSKA-collectie.

De gerestaureerde kunstwerken

Ontdek hier de werken die met de steun van de Nationale Loterij gerestaureerd zijn.

Logo Nationale Loterij