Radio Bart Podcast 

In deze podcast gaat host Bart Van Peer, KMSKA-medewerker, kunstliefhebber en persoon met een visuele handicap in gesprek met museumbezoekers die het kunstwerk wel kunnen zien. Hij vraagt naar een beschrijving van het werk, naar wat bezoekers zien, wat opvalt en of de kunstenaar iets wil vertellen.

In deze podcast gaat host Bart Van Peer, KMSKA-medewerker, kunstliefhebber en persoon met een visuele handicap in gesprek met museumbezoekers die het kunstwerk wel kunnen zien. 
Deze podcast van Sofie Legon, Romy De Ridder en Fabian Hermans neemt je mee op een verrassende en humoristische reis, en nodigt je uit om in het schilderij te stappen.

Radio Bart is een concept dat je kan beleven in de museumzalen. De Radio Bart-hosts houden van kunst en zijn blind. Maar dat houdt hen niet tegen in hun zoektocht naar betekenisvolle gesprekken. Je kan in het museum plaatsnemen naast onze hosts en met hen in gesprek gaan over de kunstwerken om je heen. Oprichter Bart vraagt naar een beschrijving van het werk, naar wat bezoekers zien, wat opvalt en of de kunstenaar iets wil vertellen. Hij stelt vragen als: “Roept dit werk herinneringen bij je op?” of “Als je zelf in het werk zou kunnen stappen, op welke plaats zou je dan willen staan, of wie zou je willen zijn?”. Die boeiende gespreksstof opleveren.

Om die beleving met een groter publiek te kunnen delen, werd de Radio Bart Podcast gemaakt. Je kan de vier podcast afleveringen op deze pagina beluisteren. Elke aflevering verkent een ander kunstwerk en laat je er anders naar kijken en meer zien. 

Dit project werd mogelijk gemaakt door de expertise van podcastmaakster Sofie Legon.

Wil je nog dieper in het werk duiken? 

Kom dan zeker eens langs voor een bezoek aan Radio Bart in het museum, elke woensdag en vrijdag doorlopend van 11:00 tot 16:00. En elke donderdagavond van 18:30 tot 20:30 tijdens KMSKA LAAT.

Aflevering 1 - De siësta van Cleopatra

We nemen plaats bij Cleopatra van Alexander Cabanel.

Aflevering 2 - Kosmische Stilte

We nemen plaats voor de Roze Strikken van Paul Delvaux. 

Aflevering 3 - Einde van het Feest

We nemen plaats voor de 'Verbazing van het masker Wouse' van James Ensor. 

 

Aflevering 4 - Dame met Kind

We nemen plaats voor 'De Heilige Familie met papegaai' van Peter Paul Rubens. 

Praktisch

Je kan de Radio Bart Podcast ook beluisteren op de volgende platformen: