Anders kijken, meer zien

Radio Bart
 

Evenement
Anders kijken, meer zien
Datum

Elke woensdag en vrijdag doorlopend van 11:00 tot 16:00. En elke donderdagavond tijdens KMSKA LAAT.

Ga naar...
  • Data

    Elke woensdag en vrijdag doorlopend van 11:00 tot 16:00. En elke donderdagavond tijdens KMSKA LAAT.

Duik dieper in een kunstwerk met Radio Bart. De Radio Bart-hosts houden van kunst en zijn blind. Maar dat houdt hen niet tegen in hun zoektocht naar betekenisvolle gesprekken. Zo helpen ze bezoekers anders kijken en meer zien.

Radio Bart begint bij Bart Van Peer. Hij is sinds 1992 werknemer van het KMSKA. Als receptionist bemande hij de onthaalbalie. Hoewel Bart langzaamaan blind werd, bleef hij actief, bijvoorbeeld als  presentator bij een lokale radiozender of organisator van poëzie-avonden bij een boekhandel. In digitale tijden was de functie van receptionist echter niet meer zo evident. Het KMSKA koppelde de vele talenten van Bart aan de museumambities verwonderen, verrijken en verbinden. Zo ontstond ‘Anders kijken en meer zien, met Radio Bart’.

Terwijl Bart bij de heropening van het KMSKA al aan de slag ging met Radio Bart werkt het museum aan de verduurzaming van het project. Ondertussen kwamen Youssri Mejdoubi, Ditmar Goes, Lesley De Ceulaer bij het Radio Bart-team als nieuwe blinde of slechtziende hosts.

De host neemt plaats in een mobiele studio in een museumzaal. Wie wil kan naast hen plaatsnemen voor een dialoog over een kunstwerk. Voorkennis is hierbij niet vereist. De host is vooral nieuwsgierig: ze vragen naar een beschrijving van het werk, naar wat bezoekers zien en opvalt, of de kunstenaar iets wil vertellen. Ze stellen vragen zoals: “Roept dit werk herinneringen bij je op?” of “Als je zelf in het werk zou kunnen stappen, op welke plaats zou je dan willen staan, of wie zou je willen zijn?” Dat levert boeiende gespreksstof op.

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld maar enkele seconden voor een kunstwerk blijven staan. ‘Anders kijken en meer zien’ is de tijd nemen om een werk écht in je op te nemen. Bezoekers merken details op die ze voordien niet zagen. Door in gesprek te gaan met iemand die het werk niet kan zien, gaat de bezoeker anders kijken. Intussen laat de host zijn verbeelding werken. Het gesprek wordt een win-win voor de bezoeker en de host.

"Zonder het gesprek zou ik meer de neiging gehad hebben om het kunstwerk van op afstand te bekijken en te passeren. Dus enkel maar te kijken zonder het echt te zien. "
Erik, deelnemer testpubliek De Schoonste Honderd

De mobiele studio is met financiële steun van de Koning Boudewijnstichting ontworpen door het collectief ONBETAALBAAR. Ambassadeur van Radio Bart is Hans Bourlon, ondernemer en CEO van Studio 100.

Praktisch

  • Data: onder voorbehoud. 
  • Locatie: in de museumzalen
  • Duur: 15 minuten
  • Prijs: gratis mits museumticket, reserveren niet nodig