Luxehotel Botanic Sanctuary Antwerp hecht veel belang aan kunst en cultuur. Een samenwerking met het KMSKA, volgens hun director of Arts & Culture Xavier Le Clef een van de mooiste musea van Europa, lag dan ook voor de hand. In dit interview legt hij verder uit waarom.
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan?
Xavier Le Clef: “Botanic Sanctuary bedient een segment voor de happy few, maar we willen een open en inspirerende plek zijn voor iedereen. Corporate social responsibility is erg belangrijk voor ons. Zo denken we nu al na over kerst 2023 en wat we zullen doen voor het grote publiek. We zitten deels op een openbare ruimte. Daar is toen we open gingen nogal wat over te doen geweest, maar ik wil wel dat heel Antwerpen hier kan komen kijken en meegenieten, niet enkel de hotelgasten.
Ik vind ook dat we een beetje een opvoedende taak hebben: dingen aanreiken, tonen dat er meer is dan wat de mensen kennen, aansporen om leergierig te zijn en de oogkleppen af te zetten. Volksverheffing, mogen we dat woord nog gebruiken? (lacht). Kunst en cultuur zijn daarbij essentieel. Ze kunnen soms net voor dat extra vonkje zorgen dat je nodig hebt.”
Vanwaar jullie keuze voor het KMSKA?
”Het KMSKA is een van de mooiste musea van Europa. Het is een unieke plek in Antwerpen en ons hotel is dat ook. Allebei dragen we kwaliteit en beleving hoog in het vaandel. En willen we hetzelfde voor onze bezoekers: het moet top zijn. Onze alliantie stond dus in de sterren geschreven. Sinds een poosje bieden we ook pakketten aan met een hotelkamer plus een kunstarrangement. Daarvoor kopen we vouchers van het museum en die vliegen de deur uit.
Ook de combinatie van traditie en moderniteit vinden we belangrijk. We zitten in een klooster van de 15de eeuw, maar de kamers zijn uitgerust met de modernste snufjes en in onze spa gebruiken we de nieuwste toestellen en technieken. In het museum hangen oude meesters, maar een Pierre Alechinsky past er ook perfect tussen. Die dualiteit creëert een dynamiek. Zo krijg je de mensen mee en hou je ze wakker.”
Wat is jullie lievelingswerk?
“Mijn voorkeur gaat naar de moderne meesters. James Ensor krijgt een ereplaats, maar ik was ook blij werk van Berlinde De Bruyckere aan te treffen. Natuurlijk is er ook Peter Paul Rubens. Zijn wulpse en kleurrijke portretten, dat is genieten. De kracht van een door hem geschilderde hand vind ik verbluffend. Ik denk ook aan de grandeur van zijn ‘Aanbidding door de Koningen’: fenomenaal! Maar evenveel geniet ik van de spierwitte gang die van het vierde naar het gelijkvloers loopt. Een innovatie en upgrade om u tegen te zeggen. En een gamechanger voor Antwerpen als stad.”
Waar kijken jullie het meest naar uit tijdens dit partnerschap?
“We willen, hoewel we zelf ook prachtige zalen hebben, graag een paar speciallekes doen in het museum. Die staan gedeeltelijk al gepland. Met onze premiumklanten doen we weldra iets iets in de Rubenszaal. En binnenkort organiseren we een rally met oude wagens. Die trekt een publiek dat ook van kunst houdt, daar willen we in het KMSKA ook iets mee doen.
Uiteindelijk willen we onze klanten iets bieden wat ze elders niet kunnen krijgen. Da’s het verschil tussen een 5 sterren- en een 5 sterren superior-kwalificatie. De mensen een aparte beleving voorschotelen en ze inspireren: daar doen we het voor en het is in deze tijd meer dan ooit belangrijk. Meer aandacht voor de mens, het kosmopolitische en de tolerantie. Volksverheffing, ik zei het al. (lacht)”