Projectontwikkelaar Cores Development werd 17 jaar geleden opgericht, met als doel binnenstedelijke vastgoedconcepten met een maatschappelijke meerwaarde te ontwikkelen. Een meerwaarde die CCO Sophie Deprez ook terugvindt in het KMSKA, vertelt ze.
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan?
Sophie Deprez: “Onze activiteiten hebben een impact op de omgeving en verandering is altijd moeilijk. Als het dus gaat om te toekomstige ontwikkeling van buurten ondersteunen we graag lokale projecten. Dat gaat van een nieuw lokaal helpen bouwen voor een jeugdbeweging, de sponsoring van een ontspanningsinitiatief voor kinderen in moeilijkere buurten of het openstellen van onze gebouwen voor de opvang van Oekraïense gezinnen. Heel verschillend, maar de basis is altijd maatschappelijk engagement.
We zijn liever bekend op het microniveau van een buurt omdat we een verschil maken, dan dat we uitpakken in de media. Het is voor ons belangrijk om tot het buurtweefsel door te dringen door te luisteren en in te spelen op de noden. Buurtbewoners hebben niet graag het gevoel dat alles boven hun hoofd wordt beslist en opgedrongen. En wij willen dat die mensen gelukkig zijn. We hebben zelfs een ombudsvrouw in dienst die hierover waakt.”
Vanwaar jullie keuze voor het KMSKA?
“We dragen graag bij aan het succes van een plek die op een bijzondere manier een kunstcollectie samenbrengt en bewaart voor de toekomstige generaties. Het gebouw is ook op een slimme en prachtige manier gerenoveerd. Die passie herkennen we en zit ook in het DNA van Cores. Wij willen blijven investeren om toekomstige levenskunst te vrijwaren. En dat kan door het publiek en vooral de jeugd te doen kijken naar kunst, verwonderd te laten zijn en aan te zetten tot kritisch nadenken.
In het nieuwe KMSKA word je als in een cocon afgesloten van de dagelijkse realiteit, en gegrepen door universele thema’s die door de oude en moderne meesters worden aangekaart. De bijna huiselijke intimiteit zorgt ervoor dat je ontspant, maar ook geprikkeld wordt om dieper na te denken over niet zo voor de hand liggende onderwerpen. Dat zorgt voor een allesoverstijgende totaalbeleving. Hyperuniek.”
Wat is jullie lievelingswerk?
“De ‘Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet blijft een uitdagend werk. De stoutmoedigheid waarmee hij dit heeft aangedurfd midden 15de eeuw is fenomenaal. We worden vandaag geconfronteerd met bepaalde bewegingen, visies en fake news, maar dit roept ons op om wakker en kritisch te blijven.
Een tweede favoriet is ‘De Intrige’ van James Ensor. Het sluit goed aan bij de inspanningen die wij elke dag doen om te zien wat er echt leeft bij de mensen. Ensor heeft dat op een magistrale wijze uitgebeeld. Je ziet iets, maar wordt aangespoord om achter de maskers te kijken en niet de oppervlakkige conclusies te trekken.“
Waar kijken jullie het meest naar uit tijdens dit partnerschap?
“Om volop deel uit te maken van de prachtige KMSKA-community. We willen onze partners en werknemers graag mee in het bad van schoonheid, authenticiteit en verwondering trekken dat het museum presenteert
We gaan ook dankbaar gebruik maken van de mogelijkheid om recepties, etentjes, of een interessante sprekers- of culturele avond te organiseren.
We moedigen collega’s aan het museum te bezoeken met hun gezin, en ook met onze relaties, partners en klanten. Zo overstijgen we de dagelijkse sleur en bespreken we eens onderwerpen die in een gewoon gesprek, op restaurant of op een banaal netwerkevent niet wordt aangesneden. Het KMSKA biedt ons de mogelijkheid om sneller en anders met mensen te kunnen verbinden. Dat creëert een meerwaarde en een niet te onderschatten extra dimensie.”