Krasse Koppen voor alle leeftijden

Van 20 oktober 2023 tot en met 21 januari 2024 word je meegenomen op een reis door 76 topwerken. Met meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Rubens, Bruegel, Rembrandt en Vermeer. Geen plechtige portretten van heersers en handelaars, maar indringende schilderijen van gewone mensen met ongewone gezichten. In deze werken, ‘tronies’ genoemd, speelden schilders met hoofddeksels, expressie en licht. Zo verkenden ze de taal van het gezicht in een tijd zonder emoji’s.

Krasse Koppen is een expo voor iedereen. Tussen de thematische tentoonstellingszalen zijn er speelse en educatieve belevingszalen. Hét ideale opstapje naar de kunstwerken die je verderop ontdekt.

Licht, kleur en perspectief

Kom de waaier aan interactieve elementen in onze expo ontdekken. Inspecteer je gezicht vanuit verschillende oogpunten. Experimenteer met lichtintensiteit en kleur in een lichttrommel of maak je eigen Krasse Kop in een photobooth. 

Photobooth - Foto: Sanne De Block
Experimenteer met licht en schaduw - Foto: Sanne De Block

Tekenaar of AI-kunstenaar?

Voor nieuwe generatie kunstenaars is er een tekenatelier waar je je eigen interpretatie van een studiehoofd kan maken. Geen geboren tekenaar? Geen probleem, bezoekers, jong en oud, kunnen zelf (AI)-kunstenaar worden door hun eigen tronie samen te stellen met behulp van een speciale interface. Zo draag je bij aan onze eigen actuele tronieverzameling!

Open Atelier

Nog geen genoeg gehad van Krasse Koppen? In het weekend verleg je tussen 14 en 16u je creatieve grenzen in het Open Atelier. We nodigen je uit om te experimenteren met de verschillende aspecten van het menselijk gezicht. Teken op een toegankelijke manier gezichten op onze speciale tekenwand, of laat je creativiteit de vrije loop laten door te spelen met de diverse elementen van een gezicht, zoals het haar, de ogen, wenkbrauwen, neus en mond. 

Bezoek onze tentoonstelling en ontdek het verhaal van oude meesters en hun fascinatie voor het menselijk gezicht op een speelse en leerzame manier. We verwelkomen je graag in het KMSKA!

Foto: Sanne De Block
Foto: Sanne De Block

Praktisch

Open atelier
  • Voor wie? Iedereen is van harte welkom. De ateliergids helpt je graag bij specifieke noden.
  • Wanneer? Alle zaterdagen en zondagen tussen 14 en 16u. 
  • Locatie: in de atelierruimtes in het historische museum.
  • Prijs: inbegrepen in je museumticket, reserveren niet nodig
Expo Krasse Koppen:
  • Wanneer? Krasse koppen loopt van 20 oktober 2023 tot en met 21 januari 2024
  • Locatie: In de tentoonstellingszalen van het KMSKA

Tickets

Boek je ticket