“De passie voor kunst zit in het bloed van en werd doorgegeven in de families die aandeelhouder zijn van ons bedrijf," zegt directeur Jeff Cavens van vastgoedontwikkelaar Triple Living. Meteen een van de vele goede redenen voor een nauw en duurzaam partnerschap met het KMSKA.
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan? 

Jeff Cavens: “Onze projecten hebben een grote impact op de stad en het stedelijk weefsel, dus engageren we ons ook voor dingen die mensen misschien niet meteen associeren met het projectontwikkelaarschap, zoals cultuur en kunst, en het ondersteunen van jonge ondernemers. Het is voor ons belangrijk om vanuit een maatschappelijke bewogenheid mee aan een stad of een buurt te bouwen. Niet alleen om iets terug te geven, maar ook om aan te tonen dat er in wat wij doen – gebiedsontwikkeling – plaats is voor iedereen en dat we een rol willen spelen voor de hele samenleving.

De passie voor kunst zit in het bloed van en werd doorgegeven in de twee families die aandeelhouder zijn van ons bedrijf. We hebben een eigen galerij waar we tentoonstellingen organiseren, en stellen ruimtes ter beschikking aan jonge kunstenaars. Hier op het Nieuw Zuid organiseren we ook de succesvolle ‘De Lettermarkt’ voor boekenliefhebbers. Dat is voor ons een manier om bij te dragen aan de stad met meer dan alleen bakstenen. Cultuur wordt voornamelijk gefinancierd door de overheid, maar als onderneming hebben we ook een maatschappelijke rol te vervullen, vind ik. Door kunst en cultuur te bevorderen en te ondersteunen, blijven ze ook levend en leefbaar.”

Vanwaar jullie specifieke keuze voor het KMSKA?

“Het museum is in de 19de eeuw ontstaan bij de ontwikkeling van de wijk het Zuid, op de resten van de oude citadel van de hertog van Alva. Vandaag zijn wij bezig het aanpalende Nieuw Zuid te bouwen, een nieuwe wijk voor de 21ste eeuw. Die twee geraken steeds meer geïntegreerd en het museum speelt daar een belangrijke rol in. Als inwoners van deze buurt willen we daar op een nauwe en duurzame manier bij betrokken zijn. Het KMSKA is voor de wijk en heel Antwerpen een grote troefkaart, het is een magneet en aanjager voor kunst, cultuur, galerijen, toerisme en horeca.

Het herbergt ook een formidabele collectie die een lange periode overspant en kan wedijveren met de grote Europese musea. En dat in een prachtig gerenoveerd gebouw: de kroon op het werk voor een stad die veel te bieden heeft op het gebied van cultuur en musea.

Ook de insteek om drempelverlagend te werken vinden we heel belangrijk. Ik ben er onlangs met mijn nog jonge kinderen geweest, en merkte dat de setting, het moderne gebouw en bijvoorbeeld het traject van ‘De Tien’ van Christophe Coppens ook hen enorm aansprak. Het KSMKA is geen oude duffe plek meer, zoals in mijn kindertijd.”

"Het KMSKA is een grote troefkaart, het is een magneet en aanjager voor kunst, cultuur, galerijen, toerisme en horeca "
directeur Jeff Cavens

Wat is jullie lievelingswerk uit de collectie?

“Ik hou Peter Paul Rubens. Voor mij is hij een beetje de oer-Antwerpenaar: veelzijdig, kunstenaar, ondernemer en ook nog diplomaat. Toen ik voor het eerst weer in de Rubenszaal kwam, werd ik opnieuw overrompeld door zijn ‘Aanbidding door de Koningen’. Het majestueuze van zijn werken, grotendeels prachtig gerestaureerd, in dat magnifieke kader maakt dat je even wordt teruggekatapulteerd naar een andere tijd. Indrukwekkend.”

Waar kijken jullie als bedrijf het meest naar uit tijdens dit partnership?

“De connectie met het KMSKA an sich. En dat we onze klanten en internationale gasten de kans kunnen bieden om het museum op een bijzondere manier mee te maken en mogen tonen wat Antwerpen allemaal te bieden heeft. Voor de Nieuw Zuid-site werken we met Belgische en internationale toparchitecten, waar ook een aantal Pritzker Architecture Prize-winnaars bij zitten. Om al die mensen eens samen aan tafel te brengen voor een diner in de Rubenszaal wanneer de site bijna af is, daar droom ik van.”